De kinderen luisteren aandachtig toe.
De kinderen luisteren aandachtig toe. (Foto: Ankie Driessen)

Voorleesuurtje bij PLUK maakt de kleintjes vertrouwd met de natuur

Het is donderdagochtend 11 uur. In de kinder- en zorgboerderij Pluk aan de Loosduinse Hoofdstraat zitten zo’n 15 peuters en kleuters vol verwondering. Ze luisteren aandachtig naar de kabouterverhalen van oma Heksje en tante Polly. Al snel worden met elkaar kabouterliedjes gezongen. Daarna trekken ze hun jasjes aan en gaan naar buiten om te bekijken wat er allemaal in de natuur gebeurt. Ook als het regent…

Door Ankie Driessen

Pluk nam eind vorig jaar het initiatief om vrijwilligers te werven die peuters en kleuters van jongs af aan vertrouwd maken met alles wat groeit en bloeit. Het werden Polly en Heksje. Beiden heten in het dagelijkse leven Monique. "Wekelijks wordt gekeken wat in die week in de natuur belangrijk is. “Vandaag is het de moestuin. Het is nu tijd om te zaaien en te planten. De natuur heeft nu volop groeikracht en dat vertellen we spelenderwijs aan de kinderen en laten het ook aan ze zien”, aldus de voorleesmoeders die het uurtje bij PLUK om de beurt voor hun rekening nemen.

Zaadjes en de planten

De voorleesmoeders nemen het voorleesuurtje uiterst serieus want ze weten dat het bijzonder leerzaam is de kleintjes vanaf het begin in hun leven met de natuur vertrouwd te laten worden. Er gaat een vertelkoffer open en daarin zitten onder meer kabouters, alles zelfgemaakt. “Deze week gaat het over de zaadjes en de planten. De koffer is wekelijks aangepast aan het onderwerp maar altijd wordt er vanuit de kabouters verteld”, leggen Polly en Heksje uit. De kinderen kijken vol aandacht en luisteren. Komen ook naar voren om de kabouters aan te raken. Er volgt een verhaaltje en een liedje over het onderwerp dat deze week speelt in de natuur. Seizoensinvloeden worden er nauw bij betrokken. De ouders – vooral moeders - en opa’s en oma’s zingen en klappen vrolijk mee met de voorleesmoeders en de kinderen. Alles is op elkaar afgestemd, het verhaaltje, het liedje en later ook het bezoek aan de planten in de moestuin van PLUK.

De kinderen planten zelf een zaadje in de aarde

"De kinderen mogen ook in de vertelkoffer komen snuffelen. Vandaag planten ze een zaadje in de aarde bij de kabouters die steeds de rode draad voor het verhaal zijn”, vertellen oma en tante. De meeste kinderen tonen een heel blij en trots gezicht als ze dit zaadje planten. "Ze krijgen ook een bekertje mee waar ze zelf een zaadje in doen om sterrenkers en boontjes te laten groeien. Ze kunnen dan thuis zelf het hele proces van deze zaadjes volgen en zien hoe het gaat." De kinderen houden trots het bekertje vast. "Buiten laten we de kinderen steeds zien wat er bij de planten en bomen de afgelopen week is veranderd. Ook de dieren worden hierbij betrokken."
Gemiddeld zijn er tijdens de voorleesuurtjes bij PLUK 15 kinderen in de leeftijd 2 en 4 jaar. "Het moeten er ook niet heel veel meer worden want dan kun je ze er niet goed meer bij betrekken." Oma Heksje stond jarenlang voor de klas van een middelbare school en tante Polly deed haar ervaringen op als activiteitenbegeleidster in de zorg. Ze kunnen hun kennis wekelijks goed inzetten. Voor de toekomst zitten ze nog boordevol ideeën. Op de Facebookpagina van PLUK en op het Instagram-account wordt wekelijks aangekondigd welk onderwerp wordt behandeld tijdens het voorleesuurtje.