Afbeelding
(Privéfoto)

Wekdienst

Hoezo geen ‘wekdienst'? Ik haal even de column van Sjaak Bral in het AD aan.
Gastvrijheid staat hoog in 't Haagse vaandel naast de ooievaar. Hotels ontvangen gastvrij mensen, zeker als ze geld laten rollen. Uiteindelijk wordt daar onder andere een deel van het loon van de gemeenteambtenaar van betaald. De rest wordt aangevuld door de gemeentebelasting, betaald door de bewoners.
Realiseert men zich dat wel met de mededeling: "We zijn geen wekdienst; we hoeven geen service te verlenen. Regels zijn regels!”
Zeker als je weet dat er richtlijnen zijn, die vertellen dat je ‘dienst-plichtig' bent als dienstverlenende instantie.
Denk je eens in, dat jij, degene die anoniem wel durft, zo aan de telefoon wordt behandeld. In deze tijd van korte lontjes zullen er waarschijnlijk geen lontjes meer over zijn!
Het is juist de bedoeling, dat we de lontjes weer langer maken; meer begrip voor elkaar en helpen daar waar we kunnen. De deur in iemands gezicht dicht gooien kost niets, maar de deur openhouden…
We moeten juist naar een herstelperiode toe. Corona heeft niet alleen fysieke problemen met verstrekkende gevolgen gehad en nog steeds, maar ook ons tolerantievermogen is minder geworden.
Lekker om vanuit de grijze muur te kunnen vertellen: "We verlenen geen service”. Zoek het maar bij het volgende loket of we zijn nu even niet thuis; bel ons vooral niet meer op!”
Er wordt net niet steen en been geklaagd over deze dienstverlening en je hoort steeds vaker hoe mensen aan de telefoon worden afgescheept en niet altijd even netjes. Als je een beetje doorvraagt of zeurderig wordt, wie bepaalt dit trouwens, wordt men aan de andere kant gezet, kortaf behandeld of wordt de verbinding ineens verbroken. In veel gevallen is het standaardantwoord: "We bellen terug” een wassen neus, die ook steeds langer wordt!
Er is niets vervelender dan wachten op een antwoord, dat beloofd is. Zeg desnoods dan, dat je er niets mee kunt en dat men zijn heil maar ergens anders moet zoeken. Maar dat rijmt weer niet met de beloofde dienstbaarheid.
Ik zit net teletekst te lezen. Een pagina over dat de overheid beter naar de bewoner moet luisteren, hoe toevallig. Toevallig of niet, zoals eerder gememoreerd gebeurt dit op alle niveaus en ondanks duur betaalde onderzoeken van hoe het dan moet, verandert er zeer weinig.
Uitzondering bevestigen de regel, natuurlijk en ik weet hoe lastig sommige zaken zijn, maar laat de bewoner, die toch al voor alles opdraait, niet in het ongewisse en wees eens dienstbaar. Een wekdienst is helemaal zo'n gek idee nog niet of een ‘breed informatiepunt' waar we een ‘menselijk gezicht' tegen komen!