Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Leeftijdsgrens trouwambtenaar 72 jaar van tafel

Algemeen

Voor een eendags-trouwambtenaar in Westland geldt geen leeftijdsgrens meer en voor trouwambtenaren is die grens verhoogd. Dat heeft de gemeenteraad woensdag 22 februari besloten toen zij unaniem een motie van Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland aannam.

In Westland gold sinds 1 januari van dit jaar een nieuwe, lagere leeftijdsgrens voor trouwambtenaren. Zij mochten door tot en met 72 in plaats van tot en met 75 jaar. Maar daar was lang niet iedereen het mee eens.

Een motie van GemeenteBelang Westland en Westland Verstandig is woensdag unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Met als gevolg dat trouwambtenaren weer door kunnen gaan tot en met hun 75e. Bij gebleken geschiktheid kan de trouwambtenaar die leeftijd telkens met twee jaar oprekken. Voor eendags-trouwambtenaren bestaat geen grens meer. Zij krijgen wel assistentie van consulenten bij het invullen van papieren.

Fouten

De leeftijdsgrens was ingesteld, omdat oudere trouwambtenaren regelmatig fouten zouden hebben gemaakt. Daarnaast zouden oudere trouwambtenaren te weinig aansluiting hebben bij bruidsparen vanwege het leeftijdsverschil, zo luidden de argumenten voor verlaging van de leeftijdsgrens.

Trouwambtenaar Henk Mes, zelf een zeventiger, kwam inspreken in de gemeenteraad om die argumenten weerleggen.

Hij wist dat er amper fouten werden gemaakt door trouwambtenaren. Bij de 87 eenmalige trouwambtenaren is het bij zes of zeven fout gegaan, zegt hij. En in die gevallen ging het ook niet altijd om oudere trouwambtenaren bij wie het mis ging.

Over het leeftijdsverschil tussen trouwambtenaar en bruidspaar hoefde Mes alleen maar op te merken dat leeftijdsdiscriminatie ongewenst en ongepast is. Ieder bruidspaar mag zijn eigen trouwambtenaar kiezen.

De gemeenteraad vindt dat ook en zo is de nieuwe maatregel alweer van tafel.