De gemeente mist situatietekeningen en toelichtingen.
De gemeente mist situatietekeningen en toelichtingen. (Foto: RdH)

Vraagteken bij Koningsdagactiviteiten in De Lier

Algemeen

Stichting Liers Gevoel heeft een afwijzing gekregen voor de vergunningaanvraag voor het vieren van Koningsdag. De gemeente mist situatietekeningen en uitleg bij de aanvraag. Daarmee dreigt De Lier een stille Koningsdag te krijgen.

CDA-raadslid Cor van der Mark brengt het onderwerp ook namens de VVD-fractie ter sprake in de gemeenteraadsvergadering van woensdag 22 februari. Van der Mark zegt dat de viering op precies dezelfde manier plaatsvindt als in voorgaande jaren. Dat is de reden waarom de afwijzing bij de aanvrager steekt.

Van der Mark citeert uit een brief van de gemeente aan Liers Gevoel. “De aanvraag wordt niet in behandeling genomen, omdat de informatie niet volledig is.”

De gemeente mist onder meer situatietekeningen en een toelichting op de activiteiten op het Rankplein. Van der Mark benoemt die: een aubade op het Rankplein, een optreden van Liora en kinderen die eerder ballonnen oplieten. Verder mist een situatietekening van een badeendjesrace in de Lee en tekening van een vrijmarkt voor kinderen. Later in de brief staat dat het gevolg van de afwijzing kan beteken dat het feest in de Lier ‘geen doorgang kan vinden’, haalt Van der Mark aan.

Hij vindt de eisen om tekeningen en toelichting in dit geval overdreven, omdat de feesten niet verschillen van voorgaande jaren en ook op precies dezelfde locaties worden gehouden: “Het lijkt erop dat de regels te rigide worden toegepast.” De Lier viert altijd Koningsdag en wat hem betreft wordt aan die traditie niet getornd. Het CDA-raadslid vraagt of de gemeente de Lierse stichting wil geruststellen en hen hun gang laten gaan met hun feesten.

Zijn opmerking over het te rigide toepassen van regels was tegen het zere been van burgemeester Bouke Arends. Hij wijst op bestaande Westlandse beleidsregels en landelijke wet- en regelgeving waarop aanvragen moeten worden getoetst. Voor een juiste afweging is complete informatie nodig, houdt hij Van der Mark voor.

De burgemeester gaat uit van de medewerking van de organisator. Daarom kan hij zich niet voorstellen dat er geen Koningsdag wordt gevierd in De Lier.