Hacker uit Naaldwijk(18) opgepakt
Hacker uit Naaldwijk(18) opgepakt (Foto: Ende Media)

Hacker (18) in Naaldwijk opgepakt, verdacht van stelen miljoenen persoonsgegevens

112-nieuws

Het cybercrimeteam van de politie Amsterdam heeft op donderdag 23 januari drie mannen aangehouden in een omvangrijk onderzoek naar computervredebreuk, datadiefstal, afpersing, afdreiging en witwassen. 

De verdachten zijn een 21-jarige man uit Zandvoort (hoofdverdachte), een 21-jarige man uit Rotterdam en een 18-jarige zonder vaste woon of verblijfplaats die werd aangehouden in Naaldwijk. Twee van de verdachten zijn na hun aanhouding direct in alle beperkingen gegaan, wat betekent dat zij alleen contact mochten hebben met hun advocaat. Vanwege deze maatregel en om het onderzoek niet te verstoren, zijn de aanhoudingen niet eerder bekendgemaakt.

Duizenden bedrijven slachtoffer

Het cybercrimeteam is het onderzoek gestart in maart 2021 naar aanleiding van een aangifte van datadiefstal en afdreiging bij een groot Nederlands bedrijf. Gaandeweg het onderzoek is duidelijk geworden dat vermoedelijk duizenden kleine en grote bedrijven én instellingen, zowel nationaal als internationaal, de afgelopen jaren slachtoffer zijn geworden van computervredebreuk (hacken) en vervolgens diefstal en heling van data. Tientallen miljoenen privacygevoelige persoonsgegevens zijn als gevolg van deze diefstal en handel in handen van criminelen gekomen.

Lees meer via de site van de Politie.nl