Frank en Gerdine Rijneveen sluiten op 4 maart voor de laatste keer de deuren van de winkel in de Zeestraat.
Frank en Gerdine Rijneveen sluiten op 4 maart voor de laatste keer de deuren van de winkel in de Zeestraat. (Foto: DvE)

Rijneveen stopt na 40 jaar trouwe dienst

Zakelijk

Sigarenhandel Rijneveen, een begrip in Monster, stopt na 40 jaar trouwe dienst van Frank en Gerdine Rijneveen. Zaterdag 4 maart is de laatste dag waarop klanten hier terecht kunnen voor hun tabakswaren, lectuur en de mooiste wenskaarten. Na 105 jaar bestaan sluit de winkel dan voor het laatst de deuren. Frank en Gerdine Rijneveen kijken met plezier terug op de periode dat zij de winkel runden.

Het winkelpand werd in 1918 gebouwd door Paam van der Hoeven - met bijnaam ‘ouwe Paam’ - zoals dat in die tijd ging. Hij maakte er een sigarenwinkel van en realiseerde zijn woning ernaast en erboven. Zijn zoon Jo nam het over in 1945. Frank en Gerdine verschijnen in 1982 in de geschiedenis van de winkel, maar Gerdine was heel haar leven al verbonden aan Monster, waar ze was geboren en getogen; haar grootvader was zelfs de oprichter van de Monsterse Courant in 1931.

Op het moment dat het stel besloot de winkel van Van der Hoeven over te nemen, woonden ze echter in Rotterdam, op de Nieuwe Binnenweg. Geen ideale plek om een gezin te stichten. Daarom zochten ze naar een andere woonruimte. Een gesprek van Gerdines vader met Jo van der Hoeven bracht het balletje aan het rollen: hij hoorde dat Jo de winkel wilde verkopen, met de woonruimte erbij. “Is dat niks voor jullie?”, vroeg hij aan Gerdine. 

Gerdine: “Toen moest ik eerst heel hard lachen. Ik vertelde het aan Frank, en samen moesten we nog eens heel hard lachen. Daarna zijn we gaan nadenken en besloten we het toch te gaan doen.” En dat beviel. Veertig jaar later zitten ze nog steeds aan de Zeestraat. 

In al die jaren hebben Frank en Gerdine niet alleen honderden vaste klanten aan zich weten te binden; hun huwelijk leverde hun ook drie prachtige kinderen op. Een dochter, zoon en dochter. “Die hebben ook altijd wel geholpen in de winkel”, vertelt Gerdine. Frank: “Ik heb het als buitengewoon positief ervaren dat wij altijd samen thuis waren voor de kinderen. Nu hebben ze het daar nog over, hoe fijn dat was.”

Wenskaarten

Het gebeurde weleens dat de kinderen, toen ze nog heel klein waren, gezellig op een plank aan de muur zaten en klanten verrast opkeken. Gerdine laat op een foto zien hoe koddig dat eruit zag. Wat ook op die foto uit de jaren ‘80 te zien is: Rijneveen evolueerde van een ouderwetse sigarenwinkel naar een moderne tabakswinkel, met een veel veelzijdiger aanbod. In 1998 werd het pand gemoderniseerd, met betere schappen. Ook introduceerde Gerdine toen wenskaarten in het assortiment. “We begonnen met één molen, op een gegeven moment hadden we er 25.

Bij het runnen van de winkel kwam trouwens nog heel wat kijken. Gerdine: “Het is echt een vak. Neem alleen al de Staatsloterij. Dat werkt met een computer waar een heel systeem in zit. En het elektronisch roken, daarvan moet je ook alles weten om de klant goed te kunnen adviseren.”

Wat het stel het mooiste vindt aan de afgelopen veertig jaar: “De manier waarop je als winkel bent opgenomen in de gemeenschap van Monster,” aldus Frank. “Het werd hier een soort praatcafé en ontmoetingsplek. Mensen kwamen met al hun verhalen hier.” Gerdine vult aan: “Ook veel ouderen die dan in de buurt woonden en hier elke dag een praatje kwamen maken.” Frank besluit: “We hebben generaties zien opgroeien. Natuurlijk ook droevige dingen. Het hele leven komt voorbij in zo’n winkeltje.”

Bedanken

Reacties van klanten op hun aanstaande pensioen zijn stuk voor stuk positief. “Groot gelijk hoor, geniet er maar van”, krijgen Gerdine en Frank veel te horen. Zelf willen ze alle medewerksters bedanken die in de winkel hebben gewerkt. En natuurlijk de klanten, voor de klandizie én de gezelligheid. “We gaan het contact met de klanten het meeste missen.”

Rustig

Wat ze nu gaan doen? Na 4 maart nemen ze de tijd om rustig de winkel leeg te ruimen. Daarna: “Fietsen, golfen, lezen, met de kleinkinderen zijn, en... niks!”, aldus Gerdine.

Tijdens de uitverkoop tot en met 4 maart zijn er acties, zoals 2+1 gratis voor wenskaarten. Op tabak kan er wettelijk geen korting worden gegeven.