In het Oogcafé Westland komen al vijf jaar mensen met een visuele beperking uit  de hele regio bij elkaar om elkaar te ontmoeten en over onderwerpen te praten.
In het Oogcafé Westland komen al vijf jaar mensen met een visuele beperking uit de hele regio bij elkaar om elkaar te ontmoeten en over onderwerpen te praten. (Foto: )

Vijf jaar Oogcafé Westland

Oogcafé Westland vierde onlangs in wijkcentrum Hof van Heden in Naaldwijk haar eerste lustrum. In een Oogcafé komen mensen met een (beginnende) oogaandoening samen.

Door Chrit Wilshaus

Om met elkaar te praten over voor de doelgroep relevante onderwerpen of om zich door een gastspreker te laten informeren over interessante onderwerpen voor mensen met een visuele beperking. Bijvoorbeeld hulpmiddelen. Elles Veenman uit Maassluis legt uit hoe ze op het idee kwam om te beginnen met Oogcafé Westland. “Dat was na mijn revalidatie bij Visio het Loo Erf (een revalidatiecentrum in Apeldoorn voor mensen die visueel gehandicapt zijn (geworden), red.) Het lotgenotencontact daar vond ik zo fijn dat ik dacht: dat kan thuis toch ook. Thuis, in Maassluis, kende ik Elvia Cloosterman, die ook visueel beperkt is en eveneens een aantal lotgenoten kende, die wel mee wilden doen. Zo zijn we vijf jaar geleden met zijn vijven begonnen. Iedere keer in een huiskamer bij iemand anders. Want we wilden ook kijken of het aansloeg. Toen er te veel mensen kwamen, zijn we naar het Hof van Heden in Naaldwijk gegaan.” Vorige week woensdag is er uiteraard gebak bij de koffie om het eerste lustrum te vieren.  Aan een tafeltje zit Henk (56) uit Maassluis. Hij komt nu een paar jaar naar Oogcafé Westland en hoort er voor het eerst van op de showdown, een sport voor onder andere mensen met een visuele beperking. Het Oogcafé lijkt hem wel wat en dus gaat hij er naartoe. “Je hoort allemaal nieuwe dingen en komt ook andere mensen tegen die slechtziend of blind zijn. Dat geeft ook een band want je hoeft niet alles uit te leggen.”

Accepteren

Henny, is volgens eigen zeggen al twintig jaar visueel beperkt en heeft Retinitis Pigmentosa, afgekort RP. Dat is een erfelijke oogziekte. “Ik zie kokervorming”, legt Henny uit. “Ik denk dat als je het accepteert dat je het niet meer (goed) ziet er een wereld voor je opengaat.” Een oogaandoening accepteren, gaat met vallen en opstaan, weet ze uit ervaring. “Nou ik heb wat afgejankt. Dan dacht ik dat ik het had geaccepteerd en dan gebeurde er weer iets waardoor ik dacht: je hebt het nog helemaal niet aanvaard. Maar ik heb altijd goede begeleiding gehad.” Volgens een van de organiserende vrijwilligers, die zelf ook visueel gehandicapt is, denken mensen vaak dat de wereld ophoudt te bestaan als je visueel beperkt wordt. “Maar dikwijls kun je gewoon doorgaan met bijvoorbeeld de hobby die je beoefende maar dan aangepast. En gaat het niet linksom, dan gaat het wel rechtsom, zeg ik altijd.”

Oogcafé Westland wordt iedere laatste woensdagochtend van de maand gehouden in wijkcentrum Hof van Heden, Dijkweg 20, Naaldwijk. Meer info: Ria Vogelaar, tel. via 06-30398893.