Afbeelding
(Foto: Rolf van Koppen Fotografie)

Voorjaarsopruiming

“Mijn huis is een bende en ik weet niet waar ik moet beginnen”, verzucht een cliënt met aanverwante stress gerelateerde klachten als ze een bezoek brengt aan mijn praktijk. “Begin eens ergens anders dan waar je wilde beginnen”, antwoord ik. Ligt je zolder vol met spullen? Begin in de keuken. Je schuur te vol? Ruim eerst je zolder op. Breng bruikbare spullen zonder emotionele waarde die al jaren stof vangen, naar de kringloopwinkel. Zo ontstaat ruimte, al is het maar één keukenkastje of hoekje op zolder dat leeg is. De kans is groot dat je dan zin krijgt om de rest van het huis te doen.

In de winterperiode trekken we ons van nature terug, van buiten naar binnen. Als een eekhoorn die nootjes verzamelt om de winter door te komen, hamsteren we onze huizen vol met spullen en houdbaar eten. De zin ontbreekt vaak om het opgeruimd te houden en overal staat wat. Herkenbaar?

Het voorjaar komt eraan en dus ook de voorjaarsopruiming. Dan bedoel ik natuurlijk niet die kledinguitverkoop om onze kasten nog voller te proppen. Dan bedoel ik opruimen, spullen verplaatsen naar een betere plek en ontspullen.

Ook ons lichaam slaat in de winterperiode van alles op. Een extra laagje vet om warm te blijven en misschien de restanten van genotsmiddelen om de donkere dagen door te komen. Zoals je opruimt in huis, kun je ook je lichaam onderwerpen aan een voorjaarsopruiming. Meer water drinken en bewegen, massages ondergaan…. En lekker fietsen voor verse groenten en fruit en zelf soepen en salades maken in plaats van kant-en-klaar uit de supermarkt. De stalletjes en automaten bij telers verschijnen weer langs de weg de komende tijd.

Geniet van het opkomende voorjaar!


Marja van der Ende

Leefstylist