Afbeelding

Jonkvrouw Clara Turckstraat in De Lier

Jonkvrouw Clara Turck is de tweede dochter van Willem Turck. Willem komt uit Duitsland en wordt ook Torck genoemd. Haar moeder Josina is vrouwe van Nijenrode en bezit de heerlijkheden De Lier en Zouteveen.

De betbetovergrootvader van Clara heet Otto van Nijenrode. Naar hem is ook een straat in De Lier vernoemd. We weten niet precies wanneer Clara geboren is, maar in 1538 trouwt ze met Johan van Grimberg. Een jaar later sterft haar moeder. De oudste dochter Elizabeth wordt vrouwe van Nijenrode. Clara erft als tweede dochter De Lier en Zouteveen. Waarschijnlijk krijgt haar echtgenoot Johan de heerlijkheden in beheer, wat gebruikelijk is in die tijd. De rechten blijven wel bij de vrouw en haar kinderen kunnen de heerlijkheden van haar erven.

Maar Clara en Johan krijgen geen kinderen. Na zijn overlijden trouwt Clara met Johan van Amstel van Mijnden. Zijn moeder komt uit de adellijke familie Van den Boetzelaer. Een naam die we kennen van het zwembad in Monster. Ook het huwelijk met haar tweede Johan blijft kinderloos. Zus Elizabeth trouwt met Bernhard van den Bongaerd. Deze naam is in De Lier gebleven als theetuin achter museum De Timmerwerf. Elizabeth en Bernard krijgen vijf kinderen. Zou een van deze kinderen heer of vrouwe van de Lier worden?

In februari schreven we over twee gravinnen, een burgemeester en een non. Samen met deze jonkvrouw zijn dit de vijf antwoorden op de quiz. Stuur deze 5 vrouwennamen uiterlijk 5 maart naar hawestland@gemeentewestland.nl. En je maakt kans op een bijzondere rondleiding door de kluis van Historisch Archief Westland op woensdag 8 maart. Dan is het Internationale Vrouwendag en laten we archiefstukken van vrouwen zien.

Nieuwsgierig naar wat jouw straatnaam betekend? Kijk op www.erfgoedwestland.nl.