Het doel van de bijeenkomst was om een top vijf met knelpunten te formuleren.
Het doel van de bijeenkomst was om een top vijf met knelpunten te formuleren. (Foto: Marjolein Elgers)

Knelpunten geformuleerd tijdens tafelgesprekken

Afgelopen donderdag 23 februari vonden de eerste tafelgesprekken plaats tussen de gemeente Westland en leden van Glastuinbouw Westland. Aanleiding voor deze gesprekken was het bezoek van minister Adema afgelopen november aan de glastuinbouw. Het doel van de bijeenkomst was om een top vijf met knelpunten te formuleren.

Uit gesprekken met ondernemers destijds bleek dat er knelpunten zijn waar ondernemers tegenaan lopen bij de verduurzaming van hun bedrijf. Door het formuleren van deze knelpunten houdt gemeente Westland koers bij het faciliteren van en communiceren over een toekomstbestendige en duurzame glastuinbouwsector.

De middag werd geopend door wethouder Varekamp. Tijdens zijn speech ging de wethouder in op het belang van een toekomstbestendige sector. Hij haalde ook nog aan dat vanuit Den Haag het belang van duurzaamheid steeds groter wordt en dat de tuinbouw hier goed op acteert. Vervolgens gingen de ondernemers bij vijf verschillende thematafels het gesprek aan. De vijf thema's waren: regelgeving & vergunningverlening, ruimtelijke ordening, financieel/investeringen/subsidies, technische innovatie en klimaatagenda & landelijke opgaven. Deze tafels hadden allemaal een andere gastheer of gastvrouw vanuit de gemeente Westland. Zij lieten vooral de ondernemers aan het woord en vroegen goed door. Alle gemaakte aantekeningen worden op een later moment samengevoegd en gebruikt als input voor de knelpuntenlijst.

Na vijf rondes was de middag ten einde. Jacco Vooijs, voorzitter van Glastuinbouw Westland, vatte de middag samen: "Er is veel gezegd en geschreven. Het geeft een fijn gevoel dat er zoveel feedback mag worden gegeven en dat er wordt geluisterd.” De wethouder haakte hierop in en gaf aan dat er veel input is opgehaald, deze wordt verwerkt en samengevat, waarop er vervolgens weer wordt teruggegaan naar de ondernemers. Het doel is om met elkaar stappen te nemen en samen op te trekken. Kortom een eerste geslaagde middag, die uitnodigt voor een gezamenlijke volgende stap op het gebied van duurzaamheid.