De kerken vinden elkaar steeds meer, zo ook bij Kerken in Actie.
De kerken vinden elkaar steeds meer, zo ook bij Kerken in Actie. (Foto: eigen )

Re: Vraag over artikel

Jaarlijkse wervingsactie van start: Geven voor de kerk van morgen

Van 14 tot 28 januari is er weer de jaarlijkse geldwervingsactie van de kerken. Mensen krijgen gelegenheid om voor dit jaar een bedrag te geven of toe te zeggen voor de plaatselijke kerken. 

Leden van de kerken wordt gevraagd dit te doen, anderen mogen uiteraard ook geven. Vanuit de kerken gaan indrukwekkend veel vrijwilligers op pad om enveloppen te bezorgen en een poosje later de toezeggingen op te halen. Het heet Actie Kerkbalans. Een landelijke organisatie helpt de kerken hierbij met spandoeken, foldermateriaal en reclames.


Veel kerken doen eraan mee, zoals in Monster en Ter Heijde: de Rooms Katholieke Kerk de Machutus, de protestantse gemeente de Hoeksteen, de hervormde Grote Kerk en de kerk in Ter Heijde. Kerken krijgen geen subsidie. Wat mensen toezeggen of gelijk al geven is voor de plaatselijke gemeente en wordt gebruikt voor de kerkgebouwen, de werkers en de inzet van de kerk voor de samenleving.

Het motto bij de actie dit jaar is: Geef vandaag voor de kerk van morgen! Het is tijd om vooruit te kijken. De kerken zijn de lastige coronajaren gelukkig doorgekomen. Ook financieel. Gebeden zijn verhoord. Ook nieuwe mensen raakten bij de kerken betrokken, o.a. via mogelijkheid om de diensten mee te kijken. Kerken zijn er echt niet alleen voor zichzelf. Ze hebben ook betekenis voor de samenleving en doen dat graag. Zo ondersteunen ze de voedselbank, werken samen met Vitus Welzijn en was er afgelopen jaar in gebouw de Haven de weggeefwinkel voor Oekraïners. Bij de kerk van morgen denken we meteen aan kinderen en jongeren. In gebouw de Haven vindt bijvoorbeeld veel clubwerk voor kinderen en tieners plaats waaraan ook jeugd van buiten de kerkelijk gemeente meedoet. Activiteiten van de kerken staan open voor ieder. Verder zijn veel kerkgebouwen beeldbepalend voor de dorpen. Dat is in Monster en Ter Heijde zeker het geval. Wie de dorpen nadert ziet de kerktorens. Kerken verbinden en weten gaandeweg ook elkaar meer te vinden, zoals bij deze actie.

De kerken van Monster en Ter Heijde hebben allemaal een eigen website. Wie aan een plaatselijke kerk wil geven kan de contactgegevens van de kerk daarop wel vinden. Mensen die bijvoorbeeld specifiek willen geven voor het onderhoud van het beeldbepalende kerkgebouw, kunnen dat bij een gift ook aangeven.