Scarlett Zwartkruis en Kim Groenestein van SFDH in gesprek met wethouder Mariëlle Vavier
Scarlett Zwartkruis en Kim Groenestein van SFDH in gesprek met wethouder Mariëlle Vavier (Foto: pr)

Wethouder Mariëlle Vavier en Sociale Fondsen Den Haag maken zich zorgen over toenemende armoede in de stad

De dure decembermaand was niet voor iedereen een feest. Sociale Fondsen Den Haag (SFDH) merkt dat steeds meer mensen in de knel komen, en ging daarover in gesprek met Mariëlle Vavier, wethouder Armoede, Inclusie en Volksgezondheid bij de gemeente Den Haag.

Sociale Fondsen Den Haag (SFDH) verleent hulp aan Haagse inwoners, die door omstandigheden in een noodsituatie zijn geraakt en geen beroep (meer) kunnen doen op sociale voorzieningen. Daardoor zijn zij in een uitzichtloze financiële situatie geraakt. Aan mensen die tussen wal en schip dreigen te vallen bieden zij hulp bij acute financiële nood. Zij helpen als andere loketten gesloten blijven. Zowel de wethouder als SFDH maken zich zorgen over de toenemende armoede in de stad, en spraken daarover bij Brouwerij de Prael.
"Er zijn enorme uitdagingen in de maatschappij. De grootste uitdaging is het taboe op armoede en de schaamte doorbreken, zodat mensen op tijd hulp zoeken. De gemeente heeft een groot pakket aan dienstverlening en het is wrang dat er steeds meer mensen in een kwetsbare positie terecht komen. Daarin is SFDH wel een onmisbare schakel. In Den Haag pakken wij de doelgroep wat breder aan dan in de rest van het land, en er wordt vanuit diverse regelingen en toeslagen extra geld op ingezet. Veel mensen zijn de Nederlandse taal niet machtig en er is sprake van een groep laaggeletterden. Daarom zijn we ook preventief bezig om met lokale campagnes iedereen goed te bereiken en ondersteunen. Dat gaat onder andere. via diverse sleutelfiguren die de mensen in de wijken goed kennen. Zij werken bijvoorbeeld voor levensbeschouwelijke organisaties zoals kerken en moskeeën maar ook bij vrouwenorganisaties en buurtcentra. De gemeente wil het bereik van armoederegelingen vergroten in de komende periode. We hebben 100 euro toegevoegd aan de energietoeslag en hebben dit jaar al de 500 euro energiecompensatie uitgekeerd aan mensen die dat nodig hadden", aldus de wethouder.
Scarlett Zwartkruis van SFDH onderschrijft dit. "We zien veel mensen die buiten bepaalde regelingen vallen en daarom is het geweldig dat we elkaar zo kunnen aanvullen. Als stichting hebben wij een belangrijke signaleringsfunctie; we overleggen met en leggen signalen neer bij de gemeente en staan goed in verbinding met 175 professionele hulporganisaties die bij ons de aanvragen indienen; onder andere Kessler Stichting, XL Servicepunt, Jeugdformaat, Jongeren Informatie Punt/JIT, bewindvoerders en thuiszorgorganisaties etc. Die driehoek is het bestaansrecht om door te kunnen met het verlenen van onze acute financiële noodhulp."

Werkende armen

Zwartkruis vertelt dat ze bij SFDH een toenam zien in de groep werkende armen. "Mensen hebben ook vaak een informele lening bij familie of vrienden. Dat ligt vaak aan de basis van financiële nood. Ze kennen ook de route naar hulpverlening niet goed, voelen vaak schaamte of zijn te trots om die wegen te bewandelen. Daarnaast vallen studenten vaak buiten de boot, dat merken we doordat de aanvragen rondom huurschuld zijn toegenomen. Achterstallige rekeningen worden vaak in korte tijd hoog oplopende schulden, waardoor de problemen groter worden en mensen ineens in acute geldproblemen komen. Dan moeten wij soms heel snel in actie komen voordat zaken verergeren."
De wethouder vertelt dat er op dit moment meer dan 30 Helpdesk Geldzaken in de wijken zijn. ‘Hier kunnen inwoners met geldzorgen op een laagdrempelige manier advies vragen en worden doorverwezen. Dat kan ook preventief, dus voordat er schulden ontstaan." In haar functie als stadsdeelwethouder Laak is zij de afgelopen periode wekelijks in die wijk geweest. "Een wijk waarin armoede een veelvoorkomend probleem is. Het is daarom extra bijzonder om te zien hoe bewoners elkaar proberen te helpen. Ze zouden bij wijze van spreken hun laatste boterham nog met elkaar delen. Maar ze zetten zich vooral op allerlei manieren in als actieve vrijwilligers voor hun wijk. Maar die solidariteit is er ook in de hele stad."
SFDH is onlangs gestart met een campagne voor mensen die hun energiecompensatie niet nodig hebben en daarmee andere Hagenaars willen helpen. Zo kan er een achterstallige (energie)rekening betaald worden. "Juist in deze tijd is het helpen van anderen hard nodig. Zo krijgen onze cliënten van SFDH de kracht om er wat van te maken, zonder zorgen."
Fonds 1818 steunt o.a. regionale projecten die zich richten op het voorkomen en verminderen van financiële problemen onder kwetsbare groepen. Hun aandacht gaat uit naar het structureel vooruithelpen van kwetsbare mensen. Daarom verdubbelt Fonds 1818 de opbrengst van deze campagne tot een maximale bijdrage van € 50.000. Jouw donatie wordt dus twee keer zoveel waard.
De wethouder vindt het initiatief voor deze campagne ‘fantastisch' en ook alle andere lokale initiatieven zijn haar erg dierbaar.

Doneren? Kijk dan op https://socialefondsenhaag.nl/doneren. De donatie komt voor 100% ten goede aan de doelgroep.