Ook dit jaar kozen weer veel mensen voor een frisse duik op de eerste dag van het nieuwe jaar.
Ook dit jaar kozen weer veel mensen voor een frisse duik op de eerste dag van het nieuwe jaar. (Foto: Richard Mulder)

Duizenden mensen nemen nieuwjaarsduik

Duizenden mensen waren zondag naar Scheveningen gekomen om het jaar met een duik in de Noordzee in te luiden. 

Nadat de bekende oranje mutsen zijn uitgedeeld door de vrijwilligers, wordt om 12.00 uur werd het startschot gegeven. Duizenden mensen trekken daarna een sprintje richting zee. Ze hebben geluk, op het strand zelf is het dit jaar in elk geval een stuk minder koud dan het in voorgaande edities van de nieuwjaarsduik is geweest. Het is zondag met 14 graden namelijk de warmste nieuwsjaarsdag ooit. De duik in het water blijft echter een frisse onderdompeling. Juist doordat de luchttemperatuur zo hoog is. Na afloop worden ze beloond met soep van de bekende soepfabrikant, uitgedeeld door vrijwilligers. 2023 is voor deze nieuwjaarsduikers in elk geval goed begonnen! 

Niet alleen in Scheveningen werd het nieuwe jaar met een frisse duik ingeluid, ook in Kijkduin en in het Westland renden mensen vol goede moed de zee in. 


Twaalf agenten gewond bij jaarwisseling zonder grote incidenten in Den Haag: 'Dit is zeer kwalijk'

Er waren tijdens de jaarwisseling geen grote incidenten in Den Haag, wel moest de politie regelmatig in actie komen tegen onder andere mishandeling, vuurwerk en vernielingen. Twaalf agenten raakten gewond. De ME moest in actie komen in Laak, rond het Heeswijkplein en in de Koppelstokstraat. 

Voor zover nu bekend zijn er 36 aanhoudingen verricht. De ambulance moest  200 keer uitrijden, regelmatig voor vuurwerkslachtoffers. Veel jonge vuurwerkslachtoffers meldden zich in de ziekenhuizen. Tijdens de nieuwjaarsnacht rukte de brandweer 542 keer uit in Den Haag. Bij de overgang van 2021 naar 2022 was dat bijna 500 keer. De brandweer kwam voornamelijk in actie voor buitenbranden en containerbranden. De piek lag tussen middernacht en 03.00 uur. 

Ondanks meerdere oproepen vooraf om de hulpdiensten overal hun werk te laten doen, werden hulpverleners tijdens hun werk toch weer belaagd. Op meerdere plaatsen werd vuurwerk gegooid naar hulpverleners. Ook werden in de Koppelstokstraat fietsen naar agenten gegooid.

Burgemeester Jan van Zanen vindt het schandalig dat er agenten gewond zijn geraakt. "Dit is een avond waarop hulpverleners hun werk doen voor anderen, dat ze daarbij letsel oplopen is zeer kwalijk."

De stad Den Haag kende een bijzondere aanloop naar oud en nieuw. Op vrijdagmiddag 30 december besloot burgemeester Van Zanen om vuurwerkshows en grote vuren niet door te laten gaan tijdens de jaarwisseling. Dit vanwege de door het KNMI voorspelde te harde wind. De organisaties van de Scheveningse en Duindorpse vreugdevuren werd het alternatief aangeboden om de vuren een avond eerder te ontsteken. Daardoor werd de jaarwisseling feitelijk over twee avonden verspreid, want op vrijdagavond was het al erg druk op en rond het strand.

Helaas konden de vreugdevuren in Escamp en Laak niet doorgaan vanwege het weer. De vuurstapels op het strand waren bijna afgebouwd, daarom konden deze een dag voor de jaarwisseling worden ontstoken. Van Zanen: "Dit vergde een grote inspanning van de organisatoren. Zij hebben zich flexibel getoond. Het stemt tevreden dat de vreugdevuren nu, na drie jaar van afwezigheid, voor het eerst vergund hebben kunnen plaatsvinden." In de loop van januari 2023 maken de gemeente, de politie, het openbaar ministerie en de veiligheidsregio Haaglanden de definitieve cijfers bekend van het aantal gebeurtenissen tijdens nieuwjaarsnacht. Hierbij wordt ook de schade vastgesteld. Waar mogelijk, wordt de schade op de daders verhaald.


Verhuizen naar andere gemeente: rolstoel kan voortaan mee

De rolstoel van je kind in Den Haag moeten inleveren om na een verhuizing naar Zoetermeer daar weer een nieuwe te moeten aanvragen: aan die bureaucratische praktijk komt een eind nu de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met zorgkantoren, zorgverzekeraars en leveranciers afspraken heeft gemaakt. De gemeente Den Haag onderschrijft niet alleen de afspraken. Ze heeft ook geholpen om ze tot stand te brengen.

Mensen die tijdelijk of chronisch beperkt zijn, komen in aanmerking voor bijvoorbeeld een rolstoel, scootmobiel, aangepaste fiets of buggy. Die hulpmiddelen kunnen worden toegewezen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet (Zvw). De uitvoering van de Wmo is een taak van gemeenten, die van de Wlz en de Zvw van het Rijk. De persoonlijke situaties van aanvragers van hulpmiddelen zijn altijd verschillend en vaak best complex. Bovendien kent de ene gemeente een andere uitvoeringspraktijk dan de andere. Daardoor verdwalen mensen soms in een oerwoud van regels en wachten zij langer dan nodig is op het passende hulpmiddel.

Daar komt nu mogelijk een einde aan. Onderdeel van de nieuwe afspraken is namelijk dat gemeente, leverancier, zorgkantoor en/of zorgverzekeraar in complexe situaties zorgen voor een vast aanspreekpunt. Dat aanspreekpunt is verantwoordelijk voor een goed verloop van het hele proces tot en met het gebruik (en onderhoud) van het hulpmiddel - en houdt de aanvrager proactief en periodiek op de hoogte van de voortgang. Doel is dat een passend hulpmiddel zo snel mogelijk wordt verstrekt. Ook houden de afspraken in dat iemand bij verhuizing zijn hulpmiddel niet hoeft in te leveren, omdat de betrokken gemeentes en leveranciers de overname en de betaling van het hulpmiddel onderling regelen.