Burgemeester en wethouders van de nog zelfstandige gemeente Loosduinen.
Burgemeester en wethouders van de nog zelfstandige gemeente Loosduinen. (Foto: archief museum Loosduinen)

De Loosduinse gemeenteraad bestond in 1917 uit louter mannen

Piet Brak duikt voor deze krant regelmatig in de archieven van het Loosduins Museum. Uit het verslag van de eerste bijeenkomst in het jaar 1917 valt op te maken dat er louter mannen deel uitmaakten van de gemeenteraad. Vrouwen bezaten in de tijd nog geen kiesrecht.

Net als wij ook nog altijd doen, stond men in het verleden natuurlijk stil bij de wisseling van het jaar en zo ook bij de toenmalige gemeenteraad van Loosduinen, welke bij monde van de voorzitter i.c. de burgemeester - in dit geval toevallig H.W.Hovy, voor het eerst bijeen kwam op 12 februari 1917, terugblikte op het daaraan voorafgaande jaar en gebruikelijk z'n speech aanving met: 'Mijne Heeren, Leden van de Raad'. Het valt daarbij wellicht niet op, dat hij het hier slechts heeft over leden van het mannelijk geslacht en niet het gebruikelijke van thans: Dames en Heren!Dat was toen ook nog niet aan de orde, omdat meerderjarige vrouwen in die tijd nog geen passief en actief kiesrecht bezaten. Dat privilege was toen nog slechts aan meerderjarige mannen voorbehouden. Een Nederlands gezegde uit vroeger tijd luidde dan ook 'vrouwen zijn slechts goed voor de keuken ende bedde,' verder diende de status van de vrouw zich kennelijk niet uit te strekken, zij het, dat 2 jaar na deze vergadering ook aan vrouwelijk Nederland dat kiesrecht wettelijk werd toegekend, waarvoor overigens jarenlang gestreden was.Wie waren hier die 'Heeren, leden van de Raad? Welnu, wethouder -toen nog zonder portefeuille- waren de heren J.Bosman en G.J. van Marrewijk en raadslid de leden F. van Spronsen, H.J. van der Beek, H .van Noort, M.v.d.Gaag Lzn, R.A.Flinterman, B.P.L.Steyn, H.Hartman, S.van 't Slot, J.P.Hendriks, A.H.Spruyt en Q.A.Nederpel. U herkent bekende Loosduinse namen, menigeen afkomstig uit tuinderskringen.
Na dit tussendoortje gaan we even terug naar die eerste vergadering in dat nieuwe jaar toen teruggeblikt werd op datgene wat het jaar 1916 voor Loosduinen had betekend. Zo stond Hovy o.m. stil bij de ingebruikneming van het tot Raadhuis verbouwde 'Post en Telegraafkantoor', dat velen Uwer nog wel hebben gekend, staande op het 'kruispunt' maar in 1970 gesloopt tijdens de vernieling van het Loosduinse centrum.Verder stond hij stil bij het voornemen van de 'Haagsche Tramweg Mij' tot de aanleg van een electrische tramlijn Den Haag - Loosduinen. Daarvan dienden B. en W. van Loosduinen aan Gedeputeerde Staten 'hun beschouwing daarover te doen toekomen, daaraan toevoegend, thans van die gelegenheid gebruik te maken om de Maatschappij de verpligting op te leggen tot doortrekking van de lijn naar 'Bloemendaal'.Het zou - o wonder- nog tot 1983 duren voor die tramlijn werd gerealiseerd, evenwel niet tot 'Bloemendaal'.