Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pexels)

‘Lierse UNICEF-loop kan later dit jaar alsnog plaatsvinden’

Politiek

“Nare berichtgeving”, zo noemde Peter Duijsens van Westland Verstandig woensdagavond 24 mei de berichten over het niet doorgaan van de Lierse UNICEF-loop 2023 vanwege een moeizaam vergunningsaanvraagtraject. Het raadslid stelde hier vragen over aan het college. 

Door Debbie van Eijk

Duijsens vroeg onder meer: “Wat kan er worden gedaan om in de toekomst dit soort nare berichtgeving te voorkomen?”, en “Kan de loop later in het jaar alsnog plaatsvinden?”
Burgemeester Bouke Arends gaf hierop uitleg over hoe het precies mis was gegaan met de vergunning, waarbij hij eerst liet weten dat hij pas vorige week geïnformeerd was over de afgelasting van het evenement, per e-mail door Cor van der Mark (CDA Westland).

Niet opnieuw aanvragen

Hoe het mis kon gaan: het evenement was op 10 april aangemeld als klein evenement. Daarbij zou het moeten gaan om ongeveer 100 deelnemers. Toen na toetsing bleek dat het evenement maar liefst 500 deelnemers zou hebben, en er dus een vergunning nodig was voor een groter evenement, heeft de afdeling Vergunningen daar volgens Arends op ingespeeld door de bestaande aanvraag te zien als een aanvraag voor een groter evenement - opdat er geen nieuwe aanvraag hoefde te worden gedaan door de organisatie.

Toetsing door veiligheidspartners

Maar het feit dat het een groter evenement werd, had wel consequenties: de vergunning moest getoetst worden door veiligheidspartners - de politie en de veiligheidsregio -, en dat kan maar liefst 8 weken duren. Ook in dat opzicht deed de gemeente kennelijk haar best: “Er is binnen 4 weken een vergunning afgegeven - en dit is de drukste periode voor de afdeling Vergunningen als het gaat om vergunningverlening, want alle zomerevenementen worden op dit moment óók binnen de vergunningen getoetst.”

Dit is de drukste periode voor de afdeling Vergunningen

Het enige dat de burgemeester betreurt, is dat er op 8 mei niet direct teruggebeld is nadat de organisator van de UNICEF-loop contact had opgenomen met het KCC (Klant Contact Centrum) van de gemeente. Dat kwam “omdat op dat moment ook de vergunning als verleend werd beschouwd. De vergunningverlener dacht: de brief wordt de volgende dag op de bus gedaan en dan is het klaar.”

UNICEF wilde helderheid

En daar ging het mis: UNICEF wilde uiterlijk 12 mei helderheid over de vraag of de vergunning wel of niet zou worden verleend. De burgemeester verhelderde woensdagavond: “Het evenement kan doorgaan, alleen UNICEF wilde graag twee weken van tevoren weten of de vergunning verleend was. De organisator had daar formeel nog geen bericht van ontvangen, een dag later wel, maar toen was het leed al geschied.”

De UNICEF-loop toch nog op een ander moment in het jaar is geen enkel probleem

De burgemeester heeft nog overwogen de vertegenwoordiger van UNICEF te bellen. Maar dat kon niet, want die vertegenwoordiger is pas vrijdag weer bereikbaar, en dan zou de UNICEF-loop al plaats hebben gevonden. Arends besloot: “Blijkbaar is er in de communicatie iets misgegaan en dat is te betreuren. Desalniettemin denk ik dat er vanuit de gemeente goed geacteerd is op de aanvraag, er is binnen vier weken een vergunning afgegeven. En als de organisator op een ander moment de Unicef Loop voor de 46ste keer toch nog wil laten plaatsvinden, is dat geen enkel probleem lijkt mij.”