Afbeelding
(Foto: GvW-T)

Lees Peet Kruit! (1)

Twee keer een jaar lang ('jaarrond') schreef Peet Kruit een column in 'Groot Westland', het huis-aan-huisblad. We hebben het hier over de jaren 2011 en 2012. Elke week een 'stukkie', zoals hij zijn teksten, bijna pretentieloos, noemde.
Eigenlijk hoefde hij niet zo bescheiden te zijn: zo goed vind ik ze..
Eerder in mijn rubriek schreef ik al dat streektaal in onze omgeving vooral spreektaal is. De verhalen van Kruit vormen duidelijk een prachtige uitzondering op deze regel.
Peet Kruit is het Westlandse pseudoniem van de in Maasdijk geboren Peter Kruithof (1963). Inkorting van voor- (en achternaam) is in de streek een veelvoorkomende ingreep. Als we onder ons zijn, hebben we aan een half woord genoeg, zo ongeveer. De voornaam van mijn broer Peter wordt ook: Peet. En mijn drie zussen: in de wandeling heten ze: Car (Carla), Gem (Gemma) en Strid (Astrid).
Als je in onze streektaal geinteresseerd bent, dan krijg je bij Kruit spekje voor je bekje op je bord. Hij schrijft in het Westlands. En vaak schrijft hij ook over het Westlands en dat zijn dan beschouwinkjes. Natuurlijk, hij heeft de taal met de paplepel ingegoten gekregen. Maar hij heeft er ook met grote toewijding naar geluisterd.
In deze aflevering geef ik een aantal sappige voorbeelden van de zinsbouw die hij zijn lezers aanbiedt, als een 'gratis gids voor succesvol vergaderen'. Steeds eerst de Algemeen - Nederlandse zin, dan de Westlandse.

1. Kunt u mij kort toelichten waar het over gaat? - Wat hebbie an de zeis?
2. In welk stadium is het nu gekomen? - Hoe na bennie?
3. Mag ik even het woord. - Hoortan.
4. Dit geloof ik echt niet. - Ja, 't zel.
5. Dit is een onwaarschijnlijk goed idee.- Merakels
6. Dit kan mij niet zoveel schelen. - Ken mijn 't balle.
7. Heeft u nog iets in te brengen voor de rondvraag? - Hebbie nog wat?
8 De energie van deze vergadering is dalende. - 'k Ben ut spougzat.

Beste lezer, is dit leuk of is dit leuk? Over twee weken: meer P.K.

Bron: 'Ndus... Jaarrond verhalen voor bij een bakkie' (twee delen)

Henk Tetteroo

Reacties

Wim Hofland (nu: Naaldwijk) komt met het woord 'tjet', een zelfstandig naamwoord. Zijn vader gebruikte het in de betekenis van: spul, smeersel. In Van Dale is het: verf.
Ronald van Wingerde (Kwintsheul) bevestigt dat je in een lessenaar (kastype) kon staan.
Pleun van der Ende (De Lier) vraagt zich af of er bij 'kapoentje' verband is tussen de betekenissen: lieveheersbeestje en; gecastreerde haan. Ik vermoed van niet.

Reacties blijven van harte welkom. Schrijf naar: Boliviastraat 20, 2622 BL DELFT. Of mail naar: H.Tetteroo@gmail.com