Ruth Torn.
Ruth Torn. (Foto: Privé)

Minimaal een 5.5 voor examen Nederlands

Aan het begin van deze maand kwam er vanuit de Inspectie van het Onderwijs de oproep om leerlingen niet te laten slagen voor hun eindexamen, wanneer zij een onvoldoende voor het vak Nederlands hebben behaald.

Deze oproep leidde tot ophef tussen voor- en tegenstanders. Aan de ene kant is het ook wel een begrijpelijke oproep. Natuurlijk moet je vaardig zijn in de taal die je spreekt. Het is belangrijk dat je je studieboeken kunt begrijpen en een brief van de overheid kunt lezen. Maar voor sommige leerlingen gaat dit nu eenmaal minder vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan leerlingen met dyslexie of leerlingen waarbij Nederlands niet hun moedertaal is. Door het verhogen van de lat voor het behalen van een diploma raken zij alleen maar verder achterop.

Daarnaast betwijfel ik of het omhoog leggen van de lat echt bijdraagt aan het oplossen van dit probleem. Door de jaren heen zijn er al veel verschillende onderzoeken gedaan naar het leesplezier in Nederland en elke keer staan we onderaan het lijstje. Nederlandse middelbare scholieren vinden lezen zelfs het minst leuk. Als kind verslond ik boeken maar op de middelbare school werd het een opgave. Gelukkig heb ik inmiddels het leesplezier weer terug gevonden. Dat lage leesplezier ligt denk ik o.a. aan het soort boeken dat je ‘mag’ lezen. Dit zijn voornamelijk boeken van Nederlandse literaire schrijvers. Daar is natuurlijk niks mis mee maar een 15-jarige puber zal zich niet snel herkennen in de verhalen van Het Bittere Kruid, Het Gouden Ei of De Aanslag.

Laat leerlingen hun woordenschat vergroten door het lezen van boeken die hen aanspreken in plaats van hen signaalwoorden te laten stampen die de functie van een alinea moet weergeven.


Ruth Torn, Lid Jongerenraad Westland