Kwijtschelding belastingen Westland ook bij meer spaargeld?

Elk jaar zijn inwoners verplicht gemeentelijke belastingen te betalen; ook in het Westland. Inwoners met een laag inkomen en weinig vermogen kunnen kwijtschelding krijgen. In de praktijk blijft die vermogensgrens echter vaak te laag te zijn om een buffer op te kunnen bouwen voor onvoorziene omstandigheden, zoals een kapotte wasmachine, meent CDA Westland.

“Een bericht op NOS.nl leert ons dat een meerderheid van de gemeenten het afgelopen jaar strengere eisen dan nodig hanteerde voor de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Dat blijkt uit een enquête van de NOS onder zo’n 180 gemeenten. Met name inwoners met weinig spaargeld zijn daar de dupe van geworden,” constateert de fractie.

Om dit probleem aan te pakken, mogen gemeenten sinds vorig jaar de vermogensgrens ophogen. Een alleenstaande met een saldo tussen de 1775 en 3275 euro hoeft dan bijvoorbeeld ook geen gemeentelijke belastingen te betalen. CDA wil weten hoe er in de gemeente Westland wordt omgegaan met de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor inwoners met weinig spaargeld, en of de vermogensgrens om in aanmerking te komen voor kwijtschelding is opgehoogd sinds 2022. “Zo nee, verwacht u voor 2023 een ophoging te hanteren?”, vraagt de fractie aan het college.