Gerard Buijs wint Lierse schaakfinale

Op maandag 20 maart werd de bekerfinale bij de Lierse Schaakverenging gespeeld tussen Gerard Buijs en Annemarie Voorberg.

Gerard speelde in de finale met zwart een Siciliaanse draak. Na de opening probeerde Gerard met een paard de stelling van Annemarie binnen te dringen. Dit eindigde in een grote afruil waarbij vier lopers en twee paarden van het bord verdwenen. Gerard plaatste hierna twee torens op de f-lijn en Annemarie ging met een dame en paard op zoek naar de zwarte koning van Gerard.

Pennen

Nadat Gerards koning de hoek in werd gejaagd drong het paard van Annemarie binnen met een vork op een toren en de dame, Gerard kon dit oplossen door met de dame het paard te pennen. Annemarie moest alle middelen inzetten om het paard te redden, Gerard zijn paard was ook snel bij de aanval en het paard van Annemarie viel.

Torens

 Annemarie sloeg het zwarte paard terug met haar f-pion, maar hierdoor kwamen de torens en dame van Gerard vrij om een aanval op Annemaries koning te openen. Met weinig tijd op de klok was ineens de koning van Annemarie in gevaar en nadat zij de verkeerde kant opliep, wist Gerard hier optimaal gebruik van te maken. Nadat de dame van Gerard met schaak bij de koning kon komen, werd de koning ingesloten en werd Annemarie schaakmat gezet.

Gerard Buijs heeft dit jaar het bekertoernooi dus gewonnen. Het is de eerste keer dat hij deze wint. Namens de hele vereniging: gefeliciteerd met deze overwinning Gerard.

Koningsvleugel

Naast de bekerfinale werd ook de 26e ronde van het seizoen gespeeld. Gera de Jong speelde met wit tegen Wim Poot. In een e4-opening kwam er al snel een stand op te bord die niet in de boekjes voorkomt. Een pion van Gera op e5 was de opmaat voor een scherpe aanval op de koningsvleugel, waarbij ook nog door Gera een loper werd geofferd. Wims hele verdediging stortte in en hij moest opgeven.

Ruud van Heijningen ging direct in de aanval in zijn partij tegen Teun van Dijk, die ternauwernood kon keepen. Ruud offerde een kwaliteit, maar zijn aanval sloeg niet door. Teun veroverde een pion en in een ingewikkeld eindspel bleef er 1 pionnetje van Teun over en die liep door naar dame.

De stand tot en met de 26e ronde:

Kees van Toor
Adriaan Verduijn
Gerard Stolze
Dick Valk
Gerard Buijs