Jakoline van Straalen.
Jakoline van Straalen. (Foto: PR)

Groene liefde komt van twee kanten

‘Groene liefde’, heb jij dat weleens ervaren? Die vraag krijgen bezoekers van Kom in de Kas komend weekend voorgeschoteld.

De kans is groot dat mensen dat zelfs dagelijks ervaren, maar zich daar niet van bewust zijn. Het is een mooie, uitdagende opdracht voor alle deelnemende bedrijven om die groene liefde uit de kas over te brengen op het publiek. Ook aan de Harteveldlaan in Honselersdijk telen ze prachtige bloemen, planten en heerlijke groenten en zelfs fruit. Deze producten maken ons leven gezonder, gelukkiger én duurzamer. Ze geven ons Groene liefde.

Komend weekend is iedereen welkom in de wereld waar Groene Liefde wordt gekweekt en geoogst. Telers openen dan speciaal de deuren van hun kassen. Dus Westlanders pak die kans, bezoek de bedrijven, laat je inspireren door de passie van de ondernemers en hun medewerkers en ervaar de liefde die bloemen, planten, groenten en fruit je geven. Het kan niet anders of ook dit jaar zorgt dit voor een gevoel van geluk, verbinding en verwondering bij de bezoekers. En die liefde mag best worden beantwoord in de vorm van waardering en erkenning.

Want wie weet dat een werkplek met veel groene planten een positief effect heeft op prestaties en creativiteit? Bovendien verbetert groen het concentratievermogen. En wie beseft dat er in de kassen een medicijn groeit tegen eenzaamheid? Nee geen pilletje, maar gewoon een bos bloemen waarmee je iemand kunt verrassen of gezonde groenten waar je samen van kunt genieten. Tijdens Kom in de Kas kunnen telers vertellen dat de glastuinbouw al jaren investeert in slimme oplossingen om efficiënt en verantwoord om te gaan met energie, water en restafval. In de circulaire kassen kweken ze bloemen, planten, groenten en fruit in een duurzaam systeem met aandacht voor mens, milieu en omgeving. En daar profiteert iedereen van. Zo komt restafval van paprika's, tomaten en chrysantenstengels in gedroogde vorm terug in bouw- en isolatiematerialen. En blijven huizen op temperatuur met aardwarmte uit kassen. Regenwater wordt gebruikt in de kas en opgevangen om wateroverlast in de omgeving te voorkomen.

De ondernemers die 1 en 2 april tijdens Kom in de Kas hun deuren openen voor de duizenden belangstellenden kunnen – nee moeten – hun gasten nog veel meer vertellen. Ga met elkaar in gesprek, stel vragen, geef antwoorden en laat de liefde voor groen van twee kanten komen!


Jakoline van Straalen,

Specialist Communicatie Glastuinbouw Nederland