Bij seahiking beweeg je met een peddel door de branding.
Bij seahiking beweeg je met een peddel door de branding. (Foto: Sea Hiking)

North Seahike Tour trapt af in ‘s-Gravenzande

Sport

Op zondag 7 mei vindt een primeur plaats bij surfschool Waves ‘n Ripples in ‘s-Gravenzande: de eerste sessies van de nationale North Seahike Tour. Centraal staat de activiteit ‘seahiking’: de nieuwste watersport van Nederland en winnaar van de Sportinnovator Innovatiechallenge.

Seahiking

Bij seahiking beweeg je door de branding, veelal parallel aan de kust. Uitgerust met een peddel loop je over de zeebodem en word je uitgedaagd door de dynamische Noordzee. Deelnemers gaan de interactie aan met het water. “Seahiking is eigenlijk freerunning in zee”, aldus grondlegger Diederik Veerman. “Het is uitdagend, speels en steeds creatiever bewegen dankzij het water. De zeebodem, stroming en vooral inkomende golven zorgen ervoor dat je kan lopen, springen, draaien, duiken en bodysurfen. Seahikers maken bewegingen die ze op het droge nooit kunnen doen. En dat zonder risico op blessures.”

In mei 2021 de eerste seahiking-sessie plaats in Scheveningen bij Coastal Gym. Inmiddels zijn hier al meer dan 150 sessies met bijna 700 deelnemers geweest. Tijdens de North Seahike tour, die op 7 mei aftrapt in ‘s-Gravenzande, kan iedereen die in de buurt van de zee woont gratis deelnemen aan proefsessies. De tour zal gedurende het voorjaar en de zomer neerstrijken op allerlei plekken langs de kust.

Waves ‘n Ripples

De gastheer voor de sessies op 7 mei is surfschool Waves ‘n Ripples bij Slag Vlugtenburg. Zij zorgen niet alleen dat iedereen het juiste wetsuit krijgt, maar vooral ook voor de feestelijke, vrije sfeer. Eigenaar Sjoerd van den Boogert: “Het leuke is dat deze sport eigenlijk voor iedereen toegankelijk is, er zit uitdaging in, je blijft fit en leert omgaan met de zee en de golven. Een hele goede training voor iedereen die surft of wilt gaan surfen. Maar ook als je niet surft. We blijven niet op één plek en kunnen gaan waar we willen. Dat maakt deze sport ook zo vrij!”

De proefsessies zullen plaatsvinden op zondag 7 mei om 14.00 uur bij surfschool Waves ‘n Ripples. Deelname aan de proefsessies is volledig gratis. Inschrijven kan via https://www.wavesnripples.nl/seahiking. Deelnemers met een eigen wetsuit zijn welkom deze mee te nemen, maar dit is geen vereiste. De organisatie verschaft al het benodigde materiaal.