Sophie van der Pal.
Sophie van der Pal. (Foto: Privé)

Luister naar elkaar

Wanneer ik een discussie aan het voeren ben over bepaalde onderwerpen, betrap ik mezelf er vaak op dat ik mijn oordeel al klaar heb voordat de ander met een andere zienswijze komt. Ik ben dan ook veelal van mening dat ik gelijk heb en dat de ander dat gewoonweg niet snapt. Luisteren naar de ander vind ik op dat moment dan ook niet echt nodig, de ander moet vooral naar mij luisteren.

Daar gaat het momenteel fout. Wanneer je fysiek aan het discussiëren bent kan de ander door gezichtsuitdrukking en houding opmaken wat jij precies van de mening van de ander vindt, echter spelen veel discussies zich momenteel online af. Het is in deze digitale wereld ontzettend makkelijk om jou ongenuanceerde mening (anoniem) online achter te laten, zonder na te hoeven denken over de eventuele gevolgen. Met één klik op de knop kan een bericht dan ook ontzettend veel schade aanrichten. Door de snelle omloopsnelheid en het feit dat men makkelijk anoniem op het internet kan rondzwerven worden de berichten en standpunten steeds radicaler, zonder dat naar andere meningen en standpunten wordt geluisterd. Er wordt veelal gewoon geschreeuwd, zonder begrip te tonen en te luisteren naar anderen.

Dit is een ontzettend kwalijke zaak. Omdat men niet over de gevolgen van bepaalde berichten nadenkt creëer je een kloof op politiek, economisch en sociaal vlak. Iedereen zit in zijn eigen digitale bubbel en wordt aangejaagd door gelijkgestemden om de mening te behouden en andere meningen te veroordelen. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, dat is het mooie van onze democratie, maar op dit moment verliezen we oog voor elkaar door alleen maar te schreeuwen en niet te luisteren.


Sophie van der Pal,

Jongerenraad Westland