Van links naar rechts: Carla Vijverberg (wijkverpleegkundige van Careyn), Judith Vreugendenhil, (wijkverpleegkundige van Pieter van Foreest) en Marjon van Oosten (sociaal werker bij Vitis Welzijn).
Van links naar rechts: Carla Vijverberg (wijkverpleegkundige van Careyn), Judith Vreugendenhil, (wijkverpleegkundige van Pieter van Foreest) en Marjon van Oosten (sociaal werker bij Vitis Welzijn). (Foto: PR)

Informatiemarkt: Ontdek alles over mantelzorgondersteuning

 

Steeds meer mensen in Westland zijn mantelzorger. Zij zorgen langdurig voor een naaste die ziek is of extra hulp nodig heeft. Maar wie zorgt er eigenlijk voor hen? Om mantelzorgers wegwijs te maken in het aanbod van ondersteuningsmogelijkheden, wordt er op zaterdag 13 mei een speciale informatiemarkt gehouden.

“Het is belangrijk dat mantelzorgers goed ondersteund worden om de zorg voor hun naaste op hun eigen wijze te kunnen uitvoeren”, zegt Marjon van Oosten, sociaal werker bij Vitis Welzijn. “Mantelzorg heeft mooie kanten. Maar dat neemt niet weg dat het best zwaar en ingewikkeld kan zijn. Mantelzorgers verliezen zichzelf nog wel eens uit het oog. Hun blik is zo gericht op de ander, dat zij zichzelf vergeten. Daarom is het goed om te weten dat er hulp te krijgen is.”

Veel aanbod

De gratis informatiemarkt wordt georganiseerd door Vitis Welzijn, in samenwerking met Pieter van Foreest en Careyn. “Het is een leuke en laagdrempelige manier om bijgepraat te worden”, vertelt Marjon. “Er is in Westland veel aanbod. Logisch dat mantelzorgers soms door de bomen het bos niet meer zien. In de Priva Campus in De Lier zijn op 13 mei verschillende organisaties - profit en non-profit - aanwezig om hun diensten, producten, kennis en netwerk aan te bieden om mantelzorgers te helpen te kunnen (blijven) zorgen. Er is vrije inloop van 13.00 tot 16.00 uur.”

Op adem komen

“Ook de behandelaren van Pieters Behandel Praktijk zijn aanwezig”, vervolgt Judith Vreugendenhil, wijkverpleegkundige van Pieter van Foreest. “Ergotherapeuten laten bijvoorbeeld hulpmiddelen zien, die de zorgverlening makkelijker kunnen maken.

‘Hoe kunnen wij ‘verlicht’ worden?’. In haar werk in de thuiszorg merkt Judith dat deze vraag sterk leeft onder mantelzorgers. “Met de informatiemarkt spelen we daarop in”, geeft ze aan. “Bij Strandgoed Ter Heijde Logies & Respijt en de ontmoetingscentra van Pieter van Foreest kan zorg tijdelijk worden overgenomen, zodat de mantelzorger even op adem kan komen. Tijdens de informatiemarkt vertellen collega’s hierover.”

Presentaties

Medeorganisator Careyn is eveneens van de partij met een stand. Naast struinen over de informatiemarkt kunnen bezoekers ieder uur (13.15 uur, 14.15 uur, 15.15 uur) een presentatie bijwonen, aldus Carla Vijverberg, wijkverpleegkundige van Careyn. “Aan de hand van voorbeelden zal worden ingegaan op de mogelijkheden voor extra hulp. We hopen dat er veel mantelzorgers langskomen om informatie te halen. Dat ze straks precies weten bij wie ze kunnen aankloppen, als ze merken dat zorgen even te veel wordt. De middag is ook de gelegenheid bij uitstek om andere mantelzorgers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.”

De zorg die mantelzorgers geven aan hun naaste is heel waardevol, maar vaak onzichtbaar. “Bij Vitis Welzijn kunnen mantelzorgers zich laten registreren”, legt Marjon van Oosten uit. “Geregistreerde mantelzorgers krijgen eens in het kwartaal een nieuwsbrief met praktische informatie, leuke tips en interessante initiatieven. Ook ontvangen zij uitnodigingen voor events, zoals de Informatiemarkt Mantelzorgondersteuning, én voor mantelzorgbijeenkomsten die we maandelijks aanbieden. Hier is ruimte voor een goed gesprek, onder het genot van een kopje koffie. Daarnaast hebben we de welzijnsadviseurs, die persoonsgerichte ondersteuning en advies bieden. Zij kunnen bij de mantelzorgers thuis komen en de weg wijzen naar hulp.”

Meer weten? Kom naar de informatiemarkt op 13 mei of stuur een e-mail naar mantelzorg@vitiswelzijn.nl. Bellen kan ook: 0174 - 630358.