Foto: Carolien Zwartveld ontving vorige week uit handen van haar vader Frans Fraters het eerste exemplaar van het boek ‘Mijn Jeugdherinneringen’.
Foto: Carolien Zwartveld ontving vorige week uit handen van haar vader Frans Fraters het eerste exemplaar van het boek ‘Mijn Jeugdherinneringen’. (Foto: FL)

Boek Frans Fraters over jeugdjaren

Frans Fraters heeft een boek geschreven over zijn jeugd. De in Monster woonachtige Westlander beschrijft daarin de periode van zijn geboortejaar 1932 tot 1948, het jaar waarin hij zestien is, zijn jeugdjaren definitief achter zich laat en gaat werken voor de BPM, ofwel de Bataafse Petroleum Maatschappij.

Fraters schreef het boek voor - en draagt het op aan - zijn kinderen René en Carolien en zijn kleinkinderen Don en Eke, die hem regelmatig aanspoorden om al de verhalen die hij over vroeger vertelde op papier te zetten. Daar is hij op 82-jarige leeftijd mee gestart, om 10 jaar later via de Westlandse uitgeverij RETROVISION van Fred Louter zijn boek uit te kunnen brengen. Het eerste exemplaar werd vorige week overhandigd aan dochter Carolien, die er maar wát blij mee was.

Fraters beschrijft in het boek onder meer zijn jeugd in Duindorp, de crisisjaren, de mobilisatie, de Vijfdaagse oorlog, de Duitse bezetting, de bevrijding en wederopbouw. Ook gaat hij in op zijn jaren op de kleuterschool, lagere school en mulo. De lezer krijgt tevens een inkijkje op gevierde feestdagen, zijn geloofsbeleving, beroepskeuze, ontspanning en vakanties. “Het is fijn dat het nu klaar is,” aldus Fraters, “ook nog eens vlak voor Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Een toepasselijker moment was niet denkbaar. Ik hoop uiteraard dat mijn kinderen en kleinkinderen het met plezier zullen lezen.”