Frank Faber (l.) met aan zijn zijde Pieter van der Linden.
Frank Faber (l.) met aan zijn zijde Pieter van der Linden. (Foto: Mabel Böhms Media)

Geluidshinder MLTV’90 blijft de gemoederen bezig houden

‘Wij moeten onze leden wél kunnen blijven faciliteren’

De Monsterse tennisvereniging MLTV’90 kent momenteel ruim 700 leden die op een prachtige accommodatie aan de Jan Steenstraat hun hobby uitoefenen. Toch zijn er kopzorgen. Geluidshinder. Of, beter geformuleerd, een aantal buren dat daar grote problemen mee heeft.

Door Marcel Zaat

Voorzitter Frank Faber en Pieter van der Linden (voorzitter van de stichting die het tennispark beheert) zijn al langere tijd bezig met een oplossing. ‘‘Wij staan voor alles open maar met één doel, onze leden kunnen faciliteren.’’

Eind 2023 verwacht de tennisbond in ons land meer dan 2000 padelbanen. Padel is een uit Spanje overgekomen kruising tussen squash en tennis en wordt gespeeld op een baan met vier glazen wanden. Als de bal het racket raakt is het inmiddels bekende ploink-geluid te horen. Padelbanen in of aangrenzend aan een woonwijk liggen daarom onder vuur. Van der Linden: "In februari 2022 werd het voor ons duidelijk dat er een serieus probleem was. Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) heeft toen geluidsmetingen gedaan en daar hebben wij op geanticipeerd door ons te verdiepen in het plaatsen van geluidswerende-en absorberende wanden. Met een akoestisch ingenieursbureau en een bedrijf uit Poeldijk dat de wanden kon leveren, zijn wij om de tafel gaan zitten om het padelgeluid binnen de wettelijke normen te brengen. Daar volgde een positief rapport uit. Tot onze verbazing en teleurstelling ging de ODH daarmee niet akkoord omdat zij niet alleen kijken naar het padelgeluid, maar naar het geluid van de hele instelling."

Wettelijk gezien stond ODH daarmee in zijn recht. Faber heeft er zichtbaar moeite mee. "Het padelgeluid waar de klachten over gaan, wordt dan bewezen terug gebracht onder niveau, maar het tennisgeluid waar absoluut nooit over geklaagd is, tellen ze er opeens bij op. Dan overschrijden wij een geluidsgrens en dat is niét aanvechtbaar. Dit is niet uit te leggen aan onze leden."

Overleg

Recent is er vanuit de club een enquête gehouden onder de aangrenzende bewoners. De resultaten gaven het bestuur hoop, want slechts drie bewoners reageerden ronduit negatief. Van der Linden: "Zij vinden sowieso de hele wijk onrustig geworden door een grotere school, kinderopvang en andere activiteiten." Faber vult aan. "Ja, er is geluidsoverlast, maar als er dan oplossingen aangedragen worden, hoop je dat die mensen ieder geval in overleg met ons blijven. Ons park heeft immers ook een maatschappelijke functie."

De club kent ruim 700 spelende leden. Voor een verhuizing staan Van der Linden en Faber open. Faber: "Als dat het énige is om onze club te redden is het een optie. Verplaatsing en nieuwbouw van een geheel tennis- en padelpark is echter een meerjaren proces, nog los van het feit dat het vinden van een locatie een probleem is. De simpelste en snelste oplossing is hier blijven. Dan maar met wanden, maar dan moet wij wél op een normale manier invulling kunnen geven om onze leden te faciliteren. Nu moeten wij ons al houden aan een eindtijd van 21.00 uur. Dat was 22.30 en wettelijk is dit eigenlijk 23.00 uur. Tot nu toe kunnen wij al vanaf 22 december 120 leden per avond niet faciliteren."

De meerderheid van de buren gaf in de enquête aan geen overlast te hebben en wil graag dat de club op haar locatie blijft. Sommigen spreken zelfs op bepaalde tijden van een oase van rust. ‘Acceptabele overlast’ is er ook. Mede omdat een verhuizing onzekerheid geeft over de toekomst volgden ook noodkreten om niet te verhuizen. De kans dat er namelijk bij een vertrek van de tennisvereniging woningbouw komt is uiterst groot. Een buurtbewoner, die zijn hondje uit laat rondom het tennispark heeft wel een mening. "Ja, je hoort wel meer geluid met de komst van dat padel, maar volgens mij zijn ze bezig met een geluidswand en wat ik ervan hoorde is dat er dan ook meer parkeerplaatsen vrij komen. Prima toch. Als de tennisclub hier weggaat worden er misschien wel appartementen gebouwd. Daar zit ik zeker niet op te wachten."

Op de Bijzondere Algemene Ledenvergadering van 9 mei zal het bestuur haar leden informeren over de ontstane situatie. Van der Linden: "Het is niet alles of niks. Het is niks of een beetje. Het probleem zit toch in het inplannen na zeven uur in de avond. Als de leden ons snappen en wij krijgen ze achter ons, gaan wij direct naar de gemeente om de vergunning voor de wanden in gang te zetten. Bij doorgang hopen wij dan in het najaar de wanden te hebben staan."


Pittig dossier

Anko Goudswaard, Westlands sportwethouder noemt de geluidsoverlast rondom het Monsterse tennispark een pittig dossier. "Vooropgesteld moet ik er zakelijk naar kijken. Vanuit mijn sporthart wil ik mensen zoveel mogelijk in sportieve beweging laten komen. Echter de omwonenden hebben ook het recht om zich aan de regels vast te houden. Laten wij even de komende ALV op de club afwachten, maar het kan niet zo zijn dat wij door één of anderhalve meting een hele vereniging omver trekken."