Robert Solleveld.
Robert Solleveld. (Foto: Michel Heerkens)

Peloton en waaierssssss

Westlanders zitten graag op de fiets, dus toen mij gevraagd werd een column te schrijven besloot ik dus maar om een met een pakkende titel te beginnen. Een beetje sportliefhebber herkent deze term wel uit het wielrennen. Op het moment dat de wind toeneemt, tegen of schuin tegen staat, dan zie je de renners ‘kop over kop gaan’, breekt het peloton soms in stukken en kunnen er waaiers ontstaan. Maar hoe kom je in de goede waaier? 

Dit is momenteel aan de hand in de glastuinbouw. We zitten in meerdere transities tegelijk en de wind neemt steeds meer toe. De koplopers vragen zich af of ze nog wel moeten wachten op de middengroep en de achterblijvers. Ze doen zelf inmiddels al heel veel inspanningen en verwachten dat ook van anderen. Terwijl de overige spelers anders naar de wedstrijd kijken en vooral op tijd binnen proberen te komen.

Mensen vragen wel eens aan mij: wat doe jij eigenlijk precies? Wij proberen met Glastuinbouw Nederland de wedstrijd in goede banen te leiden. Zelf ben ik mede verantwoordelijk voor het onderzoeksprogramma Kas Als Energiebron. Hierin onderzoeken we nieuwe technieken en innovaties op energiegebied en verspreiden we de kennis.

'Kennis ontwikkelen en delen is cruciaal om alle spelers een gelijk speelveld te geven'

Het afgelopen jaar alleen al hebben we miljoenen besteed aan onderzoek, bij elkaar hebben we meer dan 2000 mensen uit de glastuinbouw verwelkomd in onze kennisbijeenkomsten en gemiddeld zaten er 150 vrouwen en mannen in de door ons georganiseerde cursussen.

Kennis ontwikkelen en delen is cruciaal om alle spelers een gelijk speelveld te geven. Op deze manier zorgen we ervoor dat iedereen op zijn of haar manier en tempo aan de wedstijd kan deelnemen. Met als resultaat dat consumenten nog jaren kunnen genieten van de glastuinbouw en haar mooie produkten, want dat blijft gewoon topsport. Bovendien, zonder peloton heb je immers geen wedstrijd!

Ben je actief in de glastuinbouw, geïnteresseerd in de ontwikkelingen op gebied van fossielvrij telen én zit je graag op de racefiets? Geef je dan op voor de Fossielvrij Cycletour op vrijdag 16 juni, een leuke informatieve toertocht langs innovatieve ondernemers. Meer informatie is te vinden op de website: www.kasalsenergiebron.nl (nieuws).


Robert Solleveld

Themaspecialist Energie

Glastuinbouw Nederland