Patrick van der Ende.
Patrick van der Ende. (Foto: Team Westland/Mark van Nierop)

'Bergen overwonnen maar het gemis blijft'

Team Westland gaat in de strijd tegen kanker, op woensdag 21 juni in Frankrijk de Col du Tourmalet beklimmen. De 130 deelnemers die deze dag fietsend, wandelend of hardlopend deze 2115 meter hoge mytische berg gaan beklimmen, hebben hiervoor allemaal een persoonlijke motivatie. Deze verhalen zijn te lezen op de website van Team Westland en een aantal in Het Hele Westland. Deze week aan het woord over haar motivatie deelnemer; Patrick van der Ende.

"Mijn naam is Patrick van der Ende, 53 jaar en getrouwd met Yvonne. We hebben een dochter van 20 en zoon van 18 en wonen in Naaldwijk.

In oktober 2018 ging ik met mijn goede vriend Marc mee naar de Goede Doelenavond van Team Westland. Ik volgde al een aantal jaar Team Westland op afstand. Toen mijn schoonmoeder aan het strijden was tegen deze verschrikkelijke ziekte besloot ik dat ik in 2019 mee wilde om die machtige berg Col du Tourmalet op te fietsen en zo mijn steentje bij te dragen. Helaas overleed mijn schoonmoeder al een paar weken na de Goede Doelenavond, 16 maanden na mijn schoonvader.

Voor mij ging het filmpje in mijn gedachten weer dagelijks aan. 25 jaar daarvoor had ik mijn ouders, 2 jaar na elkaar verloren. Beiden maar 60 jaar geworden en overleden aan kanker. Daar sta je dan, 26 jaar, nog thuiswonend in een huurhuis waar je niet kon blijven. Geen advies meer kunnen vragen aan je vader of luisterend oor van je moeder, het oude vertrouwde nest bestond niet meer. We waren op onszelf aangewezen om dit verdriet te dragen. Net voordat mijn moeder overleed hadden Yvonne en ik een nieuwbouwhuis gekocht in Honselersdijk, voor mijn moeder was het een geruststellende gedachte dat we goed achter zouden blijven.

In die tijd werd voor mijn gevoel minder openlijk over kanker gepraat alsof het een taboe was. Gelukkig is die tijd veranderd en kun je openlijk over de ziekte kanker praten, over je gevoelens en wat het met je doet.

Oktober 2021 was voor mij een hele bijzondere editie met Team Westland. Vanuit Naaldwijk ben ik op 17 september met een mooie groep mannen in 16 dagen naar de Tourmalet gefietst. Tijdens de 2200 kilometer over de Franse wegen hebben we veel gelachen, verdriet gedeeld en mooie gesprekken gevoerd. Het heeft voor mij geholpen om onverwerkte rouw een plek te geven wat mij een sterker en positiever persoon heeft gemaakt.

Dit jaar ga ik voor de 4e keer mee met Team Westland naar Frankrijk. Goud om te zien dat vorig jaar een grote groep jongeren meeging, allen met een eigen verhaal. Was er in mijn tijd ook een Team Westland? Ik kan het me niet herinneren, maar mooi om te zien dat jongeren elkaar steunen en verdriet durven te delen. Saamhorigheid en jezelf mogen zijn is wat Team Westland zo bijzonder maakt. In juni gaan we er weer een mooie week van maken, jong en oud, met allemaal hetzelfde doel; kanker de wereld uit helpen!"