De vlag wordt gehesen.
De vlag wordt gehesen. (Foto: Valerie Kuypers)

Strandseizoen van start met hijsen rood-gele vlag op Kijkduin

Nieuws

Burgemeester Jan van Zanen heeft maandag 1 mei het buitenzwem- en strandseizoen geopend. Hij deed dit door bij de Reddingsbrigade op het Zuiderstrand in Kijkduin de rood-gele vlag te hijsen. 

De rood-gele vlag staat internationaal symbool voor de aanwezigheid van een lifeguard. De lifeguards van de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade en de Veiligheidsregio Haaglanden verzorgen tijdens het seizoen dagelijks de bewaking op het elf kilometer lange strand van Den Haag. 

Vlaggenmasten

Sinds 2016 maken de lifeguards hierbij gebruik van een internationaal erkend waarschuwings- en vlaggensysteem met de kleuren geel en rood. Zo informeren ze de badgasten en watersporters over gevaarlijke situaties in zee. Langs de Haagse Kust staan in totaal 24 vlaggenmasten. In Scheveningen wordt loopt een experiment waarbij de vlaggen ook via digitale borden worden gedeeld.

Wie checkt jou?

De gemeente is maandag 1 mei ook gestart met de campagne rondom zwemveiligheid. Den Haag sluit daarbij aan bij de landelijke campagne ‘Wie Checkt Jou?’. Daarnaast wordt er dit jaar extra aandacht gegeven aan de polsbandjes voor kinderen. Ze zijn verkrijgbaar bij alle strandpaviljoens en de reddingsposten. Ook worden ze gepromoot via een campagneteam.