Vader Marius en zonen Eduard en Thomas Preda.
Vader Marius en zonen Eduard en Thomas Preda. (Foto: Raoul le Mans)

Marius Preda en zijn zonen maken in PopRadar een muzikaal reisje

‘Marius Preda en Zonen: voor al uw muzikale acrobatiek'. Met die beleefde aanbeveling voor het optreden  dat deze muzikale familie op 14 mei geeft in PopRadar Den Haag zou Beatstad Radio de plank niet ver misslaan. 

Door Jean Quist

Vader Marius en zonen Eduard en Thomas Preda spelen met een ‘special guest' de muziek die ze leuk vinden in de reeks Second Sunday Special Event van het internetradiostation dat op www.beatstad-radio.nl uitzendt.
De wereld rond in tachtig dagen: die titel van het boek waarin Jules Verne een enerverend reisje beschrijft, vat volgens Marius Preda goed samen wat hij en zijn medemuzikanten op 14 mei in Popradar van plan zijn. "We mengen alles wat we leuk vinden,” zegt hij. Het concert geeft een indruk van wat ze allemaal (muzikaal) hebben meegemaakt. "Ik kom van de wereld- en klassieke muziek; dus dat wordt een combinatie van alles. Mijn oudste zoon Eduard is klassiek concertpianist; opgegroeid met jazz, pop en hiphop en mijn jongste zoon Thomas komt uit de funk.” Wat ons verbindt, is improvisatie, zegt Preda. "Dat wil ik geen ‘jazz' noemen, want met dat stempel beperk je de muziek. Improvisatie is niet aan een bepaalde muziek gebonden. Het woord ‘jazz' is ook een commercieel cliché geworden dat iedereen gebruikt voor muziek die weinig met jazz van doen heeft.” Preda weet waar hij het over heeft: "Ik heb zelf jazz gestudeerd. Dat klinkt een beetje raar, want het draait allemaal om leren luisteren naar heel veel artiesten en mee te spelen met mensen die beter zijn dan jij. Op een muziekschool leer je alleen de basis om je verder te ontwikkelen.” En: "Mensen worden beter als ze elke dag met elkaar repeteren.” Muzikanten kunnen zich wat Preda betreft tegenwoordig ook via het internet ontwikkelen. "Vroeger moest je bij bepaalde leraren gaan studeren om over een specifieke stijl te leren.” Preda gaat later misschien zelf lesgeven. "Maar daar moet je de tijd voor nemen en die tijd heb ik nog niet. Ik heb nog zeker driehonderd jaar nodig om alles te leren wat ik wil weten en alles uit te voeren wat ik nog wil doen. Bijvoorbeeld klassieke pianoconcerten met een orkest met veel ruimte voor improvisatie bewerken voor cimbalon. Componisten laten soms ruimte open die je zelf mag invullen.” En dat zegt Preda als ervaringsdeskundige ook te weten: muziek is meer dan gemoduleerd geluid; het heeft in zijn woorden ook genezende krachten. Hoe dat zit, verklaart volgens hem de snaartheorie van Pythagoras; de Griekse wijsgeer voor wie het universum als muziek klonk. Marius Preda praat daar op 14 mei over door.
Kaarten via www.beatstad-radio.nl/event/marius-preda/