Afbeelding
(Privéfoto)

Afgepast

U kent vast nog wel de vraag, van voor het plasticgeld: 'Hebt u het gepast?'. Dit had natuurlijk betrekking op het afrekenen, de winkel had niet veel kleingeld en daarom werd die vraag gesteld.
Of gepast in de zin van; gepast gedrag: houd het een beetje netjes en gedraag je.
Eigenlijk een soort homoniem; u weet wel een woord met meerdere betekenissen. Bekendere voorbeelden zijn de woorden bank of schimmel.
Afgepast is van een andere soort. Dit werd mij aangereikt door een meneer, die mij aanschoot over mijn column. Gelukkig niet afschoot, maar terecht zei: De columns zijn goed, maar wel wat afgepast. Na het fronsen van een wenkbrauw legde hij mij uit, dat ik te correct was; het mocht wel iets meer voor z’n raap.
Mijn argument was, dat als je goed tussen de regels door leest, je weet wat ik bedoel. Ik zeg het netjes, maar wel de spijker op zijn kop.
Er is al teveel gevloek, getier, gemopper en zelfs fysiek geweld, omdat men het ergens niet mee eens is. Gepast gedrag is toch beter.
Je maakt je tegenstander alleen maar woester, of men trekt zich helemaal terug. Ook niet goed en daar moet je nu als een soort weegschaal het midden zien te vinden, stelde ik.

Wij schrijven nog steeds brieven aan het college

"Ja maar dat afgepaste kan toch een beetje met rauwe randjes”, was zijn tegenargument. "Trouwens wie leest er tegenwoordig nog kranten en boeken? Alles is digitaal en men zit er bijna 24 uur op te koekeloeren.”
Er ontspon zich een aardige discussie, waarbij veel uit de kast werd gehaald, maar wel met gepaste bewoording. Netjes blijven; je kunt iets vinden van een ander of een gebeurtenis, maar toch. Digitaal wind je je op en stuur je iets weg en binnen een seconde weet de ‘hele wereld' dit. Heb je spijt en had je eigenlijk eerst moeten nadenken; het leed is al geschied!
De voorbeelden kent iedereen.
Dan maar afgepast, maar wel de onderwerpen benoemen en het rauwe randje kan geen kwaad. ‘De pen is vaak nog machtiger dan het zwaard'.
Schrijf het maar op en ik ben ervan overtuigd, dat dat je verder brengt, dan morren en tieren. Als je het opschrijft, staat het ook zwart op wit en heb je eventueel bewijs.
Als we het als Commissie Loosduinen ergens niet mee eens zijn, schrijven we nog steeds een brief aan het college. Willen we met ze praten en een schriftelijk antwoord. Dit laatste lukt niet altijd evengoed en dat is wel vervelend. Dus college, als je een brief ontvangt van ons, wil je dan als de sode… snel een antwoord geven. Is dit afgepast genoeg met een rauw randje!