De leden van PULLKA zetten het stukje Zandmotor af.
De leden van PULLKA zetten het stukje Zandmotor af. (Foto: Natuurlijk Delfland)

Natuurlijk Delfland zet deel Zandmotor af voor strandbroeders

Drukte en broedende vogels gaan niet goed samen. Daarom hebben vrijwilligers van Natuurlijk Delfland zaterdag 29 april een stuk van de Zandmotor afgezet zodat strandbroeders er ongestoord kunnen nestelen, eieren uitbroeden en hun kuikens ongestoord laten opgroeien.

Dat gebeurde door palen in het zand te graven en deze te verbinden met afzetdraad. Op de palen zijn borden met daarop de tekst 'Ik broed hier' aangebracht. Met daarbij een dringend beroep aan hondenbezitters om hun dieren uit dit gebied te houden. Het gaat om een stuk strand rechts bij het Schelpenpad in Monster van circa 80 bij 80 meter. Dat is slechts 1% van de Zandmotor. Door een zeer ervaren vogelaar kon de afzetting worden bepaald

De palen werden in de grond gezet door leden van buitensport PULLKA. Normaal doen ze work-outs in de natuur. Dit keer stroopten ze de mouwen speciaal voor de strandbroeders op. De gemeente Westland heeft voor de afzetting toestemming gegeven, en het Zuid-Hollands Landschap leverde als beheerder van de Zandmotor ook een bijdrage.
Het realiseren van deze afzetting is een onderdeel van het project Het Groene Strand. Dit project richt zich op het versterken van de natuur en de natuurbeleving op de stranden. Belangstellenden kunnen contact opnemen met medewerkernatuurlijkdelfland@gmail.com.

Een paal met tekst en uitleg over het project.