1.000 enthousiastelingen rennen de Monsterse zee in.
1.000 enthousiastelingen rennen de Monsterse zee in. (Foto: MFH.Design)

Zo’n 1700 Westlanders nemen nieuwjaarsduik

Algemeen

Na 2 jaar afwezigheid werd er zondag 1 januari 2023 eindelijk weer gedoken op het Westlandse strand. Zo’n 1700 Westlanders doken het frisse water in.

De Monsterse Reddingsbrigade organiseerde in Monster voor de 54e keer de Westlandse Nieuwjaarsduik. Klokslag 14.00 uur renden er ruim 1.000 enthousiastelingen de frisse Noordzee in. Tegelijk renden even verderop, onder toeziend oog van de ’s-Gravenzandse Vrijwillige Reddingsbrigade (GVRB) 700 Westlanders het water in op het strand van ‘s-Gravenzande onder de noemer ‘Nieuwjaarsduik Westland’.

Veel duikers

Met een buitentemperatuur van 14 graden was het relatief warm. Dit trok niet alleen veel duikers, maar ook veel publiek naar de Westlandse stranden.


700 duikers staan in ‘s-Gravenzande klaar voor het startschot. Foto: GVRB

“De zeetemperatuur lag rond de 7 graden, maar verder was het relatief zacht weer voor de tijd van het jaar”, vertelt Daphne Smit van de GVRB. “Naast alle duikers, was ook veel publiek aanwezig waardoor het extra gezellig was op het strand.”

De Westlandse Nieuwjaarsduik in Monster trok weer veel mensen naar het strand. Bestuurslid communicatie van de Monsterse Reddingsbrigade, Mario Nederpelt: “Het was dit jaar extra druk op het strand, na twee jaar afwezigheid konden mensen eindelijk weer bij ons duiken en ze hadden er zin in.”

Chocolademelk

Met ruim 1.000 duikers en honderden mensen publiek werd de duik in Monster goed bezocht. Na de duik namen de deelnemers de tijd om nieuwjaarswensen uit te wisselen onder het genot van een kop warme chocolademelk. “Het was leuk om het enthousiasme te zien bij de deelnemers. Ik ben trots op de vrijwilligers van onze vereniging en sponsoren die de duik mogelijk hebben gemaakt”, aldus Nederpelt.

Ook de GVRB kijkt terug op een geslaagd evenement. “De Nieuwjaarsduik Westland zou niet mogelijk zijn zonder de inzet van tientallen vrijwilligers van de reddingsbrigade. Zij zijn op het strand en in de zee aanwezig om alles in goede banen te leiden en de veiligheid van de deelnemers te garanderen”, geeft Smit aan.


De overhandiging van de cheque, met v.l.n.r. Demi, Roan, Mario en Evelien. Foto: PR

In Monster werd onder de noemer ‘Duik voor een ander’ ook dit jaar gedoken voor een goed doel. Nederpelt: “We proberen altijd te zoeken naar een wat kleinere organisatie of stichting die het opgehaalde geld goed kan gebruiken. Dit jaar hebben we gekozen voor Stichting Surfivor. Een prachtig doel dat net als onze vereniging geheel op vrijwilligers draait.” Surfivor zet zich in voor veteranen en personeel met geüniformeerde beroepen (politie, brandweer, ambulance) die kampen met Post Traumatische Stress Stoornis. Door surftherapie probeert Surfivor deze mensen te helpen de negatieve spiraal te doorbreken. Door de collectanten van Surfivor is een bedrag van € 700. opgehaald. Roan van Straaten van Surfivor is blij met dit bedrag. “Hier kunnen we weer mooie surfclinics inclusief professionele begeleiding van organiseren in Ter Heijde”, aldus van Straaten.