Marco Middendorp is al sinds de middelbare school brandweerman.
Marco Middendorp is al sinds de middelbare school brandweerman. (Foto: Wolfgang van der Hoek)

Brandweerman Marco Middendorp: ‘Als de pieper gaat, dan ben ik erbij’

112-nieuws

Marco Middendorp (55) werkt bij de brandweer en is daarnaast vrijwillig brandweerman. De brandweer is zijn leven, al horen daar soms heftige incidenten bij. “Sowieso zijn brandweermensen er altijd voor elkaar. De ‘brandweerfamilie’, zo noemen we dat. Dat merk je vooral als er heftige dingen plaatsvinden.”

Linda van der Klooster

Marco Middendorp heeft in het dagelijks leven inmiddels een kantoorfunctie bij de brandweer als beleidsmedewerker en is Officier van Dienst. Bij de vrijwillige brandweer is hij nog steeds in dienst op de kazerne Monster. “Ik ben bevelvoerder, maar ik kan ook als manschap en chauffeur werken.”

De brandweer is Marco’s leven. “Ik wilde al bij de brandweer toen ik twee was en dat is aardig gelukt. Ik weet niet waar het vandaan kwam. Misschien was het toen ik klein was de sensatie, de mooie rooie auto, brand blussen. Ik wilde gewoon graag brandweerman worden en dat is gelukt.”

Meteen vanaf de middelbare school ging Marco bij de brandweer aan de slag. “Op 1 januari 1986 startte ik als vrijwillig brandweerman. Zelfs in militaire dienst zat ik bij de Luchtmacht brandweer en daar ben ik uiteindelijk gebleven tot 1995. Daarna ging ik aan de slag bij de brandweer in Den Haag.”

Vangnet

De brandweer is veel meer dan alleen brandjes blussen. “Het is steeds meer het vangnet van de samenleving geworden, zeker in de grote steden. Ik ben jarenlang ploegchef geweest in de binnenstad van Den Haag. Je maakt zoveel dingen mee. Ook trieste dingen.”

Gelukkig maak je als brandweerman ook hele mooie dingen mee. “Een jongetje van ongeveer vijf à zes jaar oud was achter zijn bal aan het water in gelopen. Toen wij aankwamen, wist een klein meisje ons te vertellen waar het was gebeurd. De duikers gingen het water in. Ze hadden het jochie meteen te pakken. Hij heeft tien minuten tot een kwartier onder water gelegen, maar de reanimatie sloeg aan. Drie maanden later kwam hij zelf de kazerne binnenlopen.”

Als brandweerman maak je wel eens mee dat mensen om het leven komen. “Maar natuurlijk hebben we nog veel meer mensen gered. Dat maakt het vak zo mooi. Na een heftige uitruk hebben we standaard een gesprek met het Team Collegiale Ondersteuning. Sowieso zijn brandweermensen er altijd voor elkaar. De ‘brandweerfamilie’, zo noemen we dat. Dat merk je vooral als er heftige dingen plaatsvinden.”

Ploegendiensten

De beroepsbrandweer draait ploegendiensten. “Dat is het grote verschil met de vrijwilligers. Zij hebben hun eigen werk en komen vanaf daar of vanaf huis zo snel mogelijk naar de kazerne als hun pieper gaat. Ze trekken hun bluspak aan en stappen in de auto. Als er voldoende mensen zijn dan gaat die rijden. Je kan op de pieper aangeven of je komt of niet. Dat is in de kazerne te zien op een groot scherm. Komen er niet voldoende mensen, dan regelt de meldkamer snel een andere kazerne.”

Vereniging

Ook de vrijwillige brandweermensen bouwen een band op. “De vrijwilligers vormen een soort vereniging met elkaar. De wekelijkse oefenavond is een sociaal gebeuren, met na afloop gezellig in de kazerne aan de bar zitten. Na een inzet zit je ook met elkaar nog even aan de bar na te praten. Dat versterkt bij de vrijwilligers de saamhorigheid. Er is een personeelsvereniging die leuke dingen organiseert, ook voor de gezinnen en alle brandweermensen hebben de mogelijkheid om op de kazerne te sporten, zodat ze fit kunnen blijven. Je ziet ook dat er vriendenclubs ontstaan.”

In het Westland is afgelopen voorjaar een wervingscampagne geweest, waar nieuwe vrijwilligers op af zijn gekomen. Er komt een nieuwe wervingscampagne, want meer aspiranten zijn van harte welkom. “Vooral overdag van acht tot vijf uur zijn mensen nodig. Dat kunnen ook mensen zijn die ergens anders wonen en in de buurt van de kazerne werken.”

Marco kan zich niet voorstellen dat hij ooit iets anders zou zijn dan brandweerman. “Als de pieper gaat, dan ben ik erbij.”

Brandweerman of -vrouw worden? Je bent van harte welkom! Kijk op vacature.vrh.nl. Liever een vrijwilligersbaan zonder pieper? Kijk voor de meest afwisselende functies en klussen op www.westlandvoorelkaar.nl.