OV Westland

Het college heeft een visie op bereikbaar OV het licht laten zien.

Essentie: een onderzoek, huh, alweer? naar een Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV), en volgen van ontwikkelingen van de Greenport Horti Campus (GHC). Het voornemen is te komen tot aanleg van een lightrailverbinding.

'Het voornemen is te komen tot aanleg van een lightrail-verbinding'

Dat onderzoek is er namelijk al! Ingenieursbureau Witteveen+Bos heeft dit begin van het jaar, in opdracht van het college, uitgebracht!

Het maandblad van de Vereniging ROVER heeft er maar liefst drie pagina’s aan gewijd! Dat met een kop 'Armoedig OV'!

Kern: met een snelle komst, laat staan realisatie, van een lightrail is tijd gemoeid. Zoals de ruimtelijke reserveringen en kosten, toen al 250 miljoen, maken dat deze eerst in 2050! zijn voltooiing nadert. Wethouder Varekamp was niet blij met deze koers en vond dat dit rond 2035! moet kunnen. Hoe het ook zij, 2050 of 2035, het ligt ver in de toekomst!

Maar het is, vandaag aan de dag, noodzakelijk dat het 'Armoedig OV' wordt aangepakt! Niet weer een onderzoek, maar directe verbeteringen in de dienstregeling! En de inkortingen van routes en opgeheven haltes van de afgelopen jaren terugdraaien.

Alle aanbevelingen, over tekortkomingen aan toegankelijkheid, inrichting en informatievoorziening van de bushaltes, in februari aan de wethouder aangeboden, aanpakken.

'Niet weer een onderzoek, maar verbeteringen in dienstregeling'

Tot slot: Er zijn miljarden door de rijksoverheid beschikbaar gesteld voor verbetering van het OV in Zuid-Holland. Omringende gemeenten hebben hieruit belangrijke investeringen aan hun OV hebben gerealiseerd. Waarom hebben we in het Westland hiervan niets vernomen?


P.C. Kuiper,

Naaldwijk