Afbeelding
(Foto: Rolf van Koppen Fotografie)

Ontwapenen

“Ik hou van zenuwen, dan ga ik beter gooien”, zei Dirk van Duijvenbode na zijn WK Darts partij tegen de Tsjech Karel Sedlacek. En “Ik dacht: boos blijven en pats, we pakken die tiendarter”, nadat hij nèt een negendarter miste.

“Ik ben zwaarder geworden, gebruik het extra vet als kracht”, zei Jutta Leerdam na haar WK Sprint 1000 meter. Eerder won Jutta ook al glorieus, nadat ze een dag ‘zwaar ongesteld’ op bed had gelegen.

Zomaar twee voorbeelden van nuchtere Westlandse sporters, die open en eerlijk op de landelijke TV spreken over wat hen kracht geeft om te winnen. Ontwapenend vind ik het. Door hun openheid doorbreken ze taboes, die zomaar ook zwaktes zouden kunnen zijn. Als je ze negatief bestempelt en ze onderdrukt.

De meeste lichamelijke klachten bij mensen komen door het onderdrukken van boosheid, onzekerheid, angst en verdriet. Eigenlijk zijn het krachten, energie die je kunt benutten.

Dat begint met ontdekken waar die krachten opgehoopt zitten. Het schild doorbreken dat eromheen gevormd is. Ontwapenen dus. Massages helpen daarbij omdat het schild gewoon spierspanning is. In mijn praktijk maak ik het zeer regelmatig mee. Wat een kracht er dan vrij komt als het schild doorbroken wordt! Daar hoef je geen topsporter voor te zijn, ook in het dagelijks leven is die kracht gewoon in te zetten. In werk, relaties, bewegen, huishouden en koken van je eten.

Je ontwapende, soms met het leed in jouw wereld worstelende, zelf komt naar boven. Je kwetsbaarheid wordt je kracht. Zoals Dirks zenuwen en boosheid en Jutta’s hormonen en extra vet op de botten, die de balans in het spel geven die ze nodig hebben. Voor anderen onverwachts, voor hun zelf gesneden koek.

Ik wens je een ontwapenend 2023 toe!


Marja van der Ende,

Leefstylist