Afbeelding

Slimpad in Kwintsheul

‘t Slim Pat’ was in de 17e eeuw al een kerkpad van Slimpad 4, via Driesprong 6, naar Mariëndijk 102 en vandaar in een vrijwel rechte lijn naar de Van Reenenstraat in Honselersdijk.

Daar sloot het aan op de doorgaande weg naar het centrum Honselersdijk. Het voetpad is terug te vinden op de kaart van Kruikius uit 1712. Het woord ‘slim’ betekende in de tijd schuin of scheef en dat is op die kaart goed te zien. Het was een kortere doorsteek tussen Honselersdijk en Kwintheul dan via de hoofdroute over de Mariëndijk of de Middel Broekweg.

Wilde Zee

De Mariëndijk is ook een oude straatnaam. Deze komt al voor in aktes uit 1450 en 1471 als 'Merriëndyck'. Daarvoor werd het Zuidganteldijk genoemd werd. Deze dijk was een deel van de in de 12e eeuw aangelegde zuidelijke bedijking van de Gantel als verlengde van de Endeldijk, die doorliep tot boerderij ‘De Wilde Zee. Na 1765 wordt de naam 'Mariëndijk' gebruikt. De herkomst van de naam is onbekend. Of het met paarden of met Maria te maken heeft? Dat zijn verhalen die niet bevestigd zijn.

Buurtschap

De huidige straatnaam De Driesprong is in 1965 vernoemd naar het buurtschap dat hier in het begin van de vorige eeuw ontstaan. De huizen lagen op een deel van het oude Slimpad en hoorde in die tijd bij de gemeente Naaldwijk. Het had als straatnaam 'Broekkade'. Sinds 1957 behoort de buurtschap bij de gemeente Wateringen. De Broekkade vormde een driesprong op de plaats waar nu het huis De Driesprong 2 staat. Eind jaren zeventig werd door demping van sloten de Driespong tot de Gantel doorgetrokken.

Verhaal

Over de Wilde Zee is ook een mooi verhaal te vertellen. Wil je weten wat deze straatnaam in Wateringen betekend? Kijk dan op www.erfgoedwestland.nl.