Vervolg van de voorpagina

'Vuurwerkletsel en alcohol voornaamste reden voor huisartsbezoek'

Op de huisartsenpost in Naaldwijk telt directeur Mark van Lier twaalf Westlanders die als gevolg van Oud & Nieuw-feestelijkheden zijn behandeld. In zes gevallen ging het om vuurwerkslachtoffers, daarnaast ging het om overmatig alcoholgebruik.

De verwondingen waarvoor Westlanders naar de post kwamen, waren voornamelijk oog- en handletsel. “Sommigen hadden schade aan zowel een oog en een hand. Acht keer is hulp verleend voor brandwonden aan handen en armen. Iemand probeerde bijvoorbeeld vijf rotjes ineens af te steken."

Ook omstanders kregen te maken met verwondingen. “Door de wind ging het soms verkeerd," verklaart Van Lier. Een persoon kreeg vuurwerk in het oog. In totaal zijn vijf oogbehandelingen gedaan. Een persoon heeft schade aan het oor opgelopen door vuurwerk dat naar hem was gegooid en er is vuurwerk ontploft bij het been van een Westlander.

De artsen op de huisartsenpost behandelden vorig jaar eveneens twaalf Westlanders die als gevolg van de jaarwisseling medische hulp nodig hadden. Verschil is dat alle patiënten deze keer op de huisartsenpost konden worden behandeld en niet naar bijvoorbeeld het oogziekenhuis hoefden.

Alcohol was de andere voornaamste reden voor een bezoek aan de huisartsenpost tijdens de jaarwisseling. “Vijf jongeren zijn naar de huisartsenpost gebracht," zegt Van Lier.

Sommigen hadden verwondingen opgelopen nadat ze omvielen door drankgebruik, anderen raakten buiten westen. Soms waren ouders ongerust en lieten hun kind controleren op de post.

Wat Van Lier bij deze jaarwisseling in het bijzonder opvalt, is het enorme aantal hulpvragen dat niets met Oud & Nieuw had te maken. “Waar we normaal tweehonderd contacten hebben, hadden we deze keer driehonderd contacten. Er waren heel veel zieken."

De huisartsenpost had zich zoals gebruikelijk voorbereid op de jaarwisseling. Een extra arts was ingezet. Nieuw was daarbij de inzet van een extra assistent. Maar volgens Van Lier had de post meer bezetting kunnen gebruiken. "Overdag was het ook extra druk, vooral op 31 december. De wachttijden liepen enorm op."

Oorzaak: "Heel veel zieke mensen, 50 procent meer dan normaal," zegt Van Lier. "Veel kinderen kampten met benauwdheid, mensen hadden hoge koorts, pijnlijk hoesten was een veelgehoorde klacht. Hoe het ineens zo opliep, weten we niet. En dan kwam oudjaar er ook bij."