Havenbedrijf leert van bouw Beneluxtunnel

De toegang tot de Rotterdamse haven zal twee etmalen geblokkeerd zijn, wanneer het eerste tunneldeel morgen wordt afgezonken in Het Scheur. De scheepvaart is vroegtijdig geïnformeerd.

Door Kor Kegel

Havenbedrijf Rotterdam heeft gekeken naar hoe het ging met de aanleg van de Beneluxtunnel, geopend in 1967, en de bouw van de Thomassentunnel, geopend in 2004. Ook toen werden de stremmingen een half jaar van tevoren afgekondigd. Rederijen en agentschappen konden tijdig rekening houden met de stremmingen van de Nieuwe Maas respectievelijk het Calandkanaal. Ook nautisch dienstverleners, kapiteins en brancheorganisaties in de zeevaart en binnenvaart konden erop inspelen en op de terminals werden de werkschema’s er ook op aangepast. Havenbedrijf Rotterdam heeft alle partijen op de hoogte gesteld met de periodieke ‘Berichten aan de Scheepvaart’ (BAS)’ en via direct contact.

Volgens het Havenbedrijf reaheren de klanten over het algemeen begripvol. De tunnel is belangrijk voor de bereikbaarheid van de haven en dat zien de klanten ook in. Het Havenbedrijf heeft als taak de veiligheid en vlotheid van de scheepvaart te waarborgen en de hinder zo veel mogelijk te beperken, ook nu er cruciale data aanbreken voor de tunnelbouw in Het Scheur. Het Havenbedrijf heeft elke twee weken overleg met bouwconsortium BAAK, dat de Blankenburgverbinding inclusief de tunnel onder de rivier aanlegt. Er is besproken welke risico's er zijn met het afzinken en hoe deze optimaal beperkt kunnen worden. Als het afzinken zonder incidenten verloopt en binnen de afgesproken tijd, zal de hinder voor de scheepvaart minimaal zijn.