Op de bijeenkomst van huurdersvereniging Houdt Zicht gaf Job van Eijk uitleg over de komende energie/vergroeningsmogelijkheden.
Op de bijeenkomst van huurdersvereniging Houdt Zicht gaf Job van Eijk uitleg over de komende energie/vergroeningsmogelijkheden. (Foto: PR)

Huurders willen redelijke huurverhoging van 2,6%

Op de huurdersbijeenkomst in Mijn Torpedoloods van vorige week bleek duidelijk dat de huurders, waarvan er ruim vijftig aanwezig waren, het niet eens zijn met het voorstel van Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) om de maximale huurverhoging van 3,1% te gaan hanteren. 

Door Houdt Zicht

Natuurlijk, alle huurders willen het liefst helemaal geen huurverhoging, maar alles wordt duurder, ook voor WVH. Wat de huurders echter tegenstaat is dat WVH al jarenlang het hoogst mogelijke percentage berekent aan huurders die in aanmerking komen voor een huurverhoging. Dit ondanks de bezwaren daartegen die huurdersvereniging (HZ) elk jaar weer in haar advies aan WVH heeft kenbaar gemaakt.

Presentatie

HZ-voorzitter Xander van de Scheur gaf uitleg over de diverse huurverhogingen door middel van een PowerPointpresentatie. Daarbij vertelde hij dat er weliswaar een huurverlaging geldt voor huurders die onder de 120% van het minimum als inkomen hebben, maar dat dit een door het Rijk ingestelde regel is waardoor deze minima maximaal 575 euro aan huur gaan betalen. WVH zelf zorgt echter voor forse huurverhogingen. Naast de genoemde 3,1% gaan huurders die een hoger inkomen hebben 30 tot 60 euro per maand meer betalen, wat in veel gevallen neerkomt op een huurverhoging van meer dan 7%.

Geen huurverhoging

Omdat in de complexen 010 en 310 flink gerenoveerd wordt krijgen de huurders hier geen huurverhoging. Het lijkt er volgens Houdt Zicht op dat WVH ter compensatie hiervan de overige huurders extra belast. 

De gemiddelde huursom is 2,6% en de huurders vinden dat dan ook het maximum wat er berekend mag worden. Vooral ook omdat WVH genoeg financiële middelen en leenmogelijkheden heeft om een gezonde bedrijfsvoering te kunnen waarborgen. De huurdersvereniging gaat dit dan ook in haar advies aan WVH aanvoeren en hoopt eindelijk eens een advies uit te brengen waaraan WVH gehoor geeft.

Energietransitie

De avond werd besloten met een presentatie van HZ-bestuurslid Job van Eijk, die schetste dat er vanuit Rotterdam nog niet veel duidelijkheid wordt geboden over hoe het energievraagstuk de komende jaren moet worden opgelost. In 1926 mogen van minister Hugo de Jonge (CDA) geen nieuwe gasketels meer worden geplaatst, in plaats daarvan elektriciteit vretende warmtepompen. Het lijkt dus verstandig, vóór het verbod ingaat, alle ketels die hun einde levensduur naderen te vervangen. Windmolens en zonne-energie leveren voorlopig te weinig op en over warmtepompen, aardwarmte, waterstof, e.d. lopen de meningen nog sterk uiteen. 


Ook heeft HZ zich verdiept in zonnepanelen. Het gaat lonen om zelf energie op te wekken en op te slaan. Er is vraag vanuit huurders om desnoods op eigen kosten zonnepanelen te mogen plaatsen. De voorwaarden die WVH daaraan verbindt werken dat echter tegen. HZ heeft een alternatief bedacht dat zowel voor WVH als huurders goed kan uitwerken. Daarover gaat de huurdersvereniging in gesprek met WVH. Wie daarvoor belangstelling heeft kan het hele verhaal toegestuurd krijgen door te mailen naar 

info@houdtzicht.nl .



Afbeelding