Lezing over Westlandse streektaal

Op donderdag 19 januari organiseert de Historische Vereniging Monster - Ter Heijde een lezing over de Westlandse streektaal, met bijzondere aandacht voor het inmiddels bijna verdwenen Heijdse dialect. De lezing wordt gehouden door Henk Tetteroo in gebouw De Haven, Havenstraat 1 in Monster. Aanvang 20.00 uur, inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur.

Het belooft een levendige avond te worden, waarbij ook inbreng door de bezoekers van deze avond van harte welkom is. Henk Tetteroo is neerlandicus en kenner van de streektaal van Westland en Midden-Delfland. Hij schrijft regelmatig over dit onderwerp in zijn rubriek Barre Praat in Het Hele Westland.

Hij heeft in het verleden regelmatig contact gehad met mevrouw Brehm-van Seters (1915-2011) die in Ter Heijde is opgegroeid. Zij schreef verhaaltjes in het Heijdse dialect. Henk Tetteroo is auteur van verschillende boeken over streektaal, zoals Kreen en Gruizig (2000), Wonen in Woorden (2004) en Druiventaal (2022). Deze boeken zijn die avond te koop. Aanmelding vooraf voor deze avond is niet nodig. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Van hen wordt een bijdrage van € 3 in de kosten gevraagd.


Plek gezocht voor twee mini bossen

Gemeente Westland is in navolging op het Tiny Forest in Maasdijk op zoek naar twee locaties voor nog een twee mini bossen. Inwoners mogen suggesties aandragen.

Een Tiny Forest heeft allerlei voordelen, aldus de gemeente. Het verbetert bijvoorbeeld de luchtkwaliteit en geeft verkoeling op hete dagen. De gemeente ziet graag een locatie in de buurt van een basisschool, omdat kinderen er kunnen leren over de natuur, maar er ook reguliere lessen kunnen krijgen. Meer informatie is te vinden op de pagina Minibossen in Westland op de gemeentelijke website. Daar kunnen ook suggesties voor locaties worden gedaan.