Kinderen konden zondag op de Uithof de VerAnne uitproberen.
Kinderen konden zondag op de Uithof de VerAnne uitproberen. (Foto: Richard Mulder)

De VerAnne zorgt op de Uithof voor onbeperkt schaatsplezier

Algemeen

Tot voor kort was schaatsplezier voor mensen met een lichamelijke beperking niet weggelegd. Daar is met de VerAnne verandering in gekomen. Zondag mochten kinderen op de Uithof dit handige schaatshulpmiddel uitproberen.

“De VerAnne is een schaatshulpmiddel,  zeg maar een rollator op ijzers. Daardoor kunnen gehandicapte kinderen ook schaatsen. Het idee erachter is dat ook minder valide kinderen deze oer-Hollandse bezigheid kunnen beoefenen”, legt Hans Willink uit. Hij is oprichter van de Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten.  

Het middel is vernoemd naar Vera Diepenhorst (Ver) en Anne van Dinteren (Anne). Deze studenten van de Haagse Hogeschool. hebben ooit het eerste model gebouwd, maar het idee kwam van Hans Willink. Hij vond het ‘oneerlijk’ dat een grote groep mensen met een beperking niet van een oer-Hollandse sport als schaatsen kon genieten. Met het idee stapte hij naar de Haagse Hogeschool, waarna de studenten bewegingstechnologie Diepenhorst en Van Dinteren het eerste schaatshulpmiddel bouwden.
Vervolgens ging Willink op zoek naar iemand die het prototype verder kon ontwikkelen. Dat werd ontwerper Sander Minnoye.

Schaatsbanen

Het resultaat van zijn inspanningen werd zondag op de Uithof gepresenteerd. Dat gebeurde tijdens de Elfstedentocht van NSK Het Gehandicapte Kind. Ook kon de VerAnne worden uitgeprobeerd. Het schaatshulpmiddel zal straks beschikbaar zijn in wee verschillende modellen. Willink hoopt de VerAnnes straks op alle overdekte schaatsbanen van Nederland beschikbaar zijn. Uiteraard ook op de Uithof. En dat het straks ook mogelijk is om zelf een VerAnne aan te schaffen.