Gemeente wil zero-emissiezone uitbreiden om bouw van woningen mogelijk te maken

De gemeente Den Haag gaat kijken of de zero-emissiezone die in 2025 wordt ingevoerd in het centrum van Den Haag gelijktijdig kan worden uitgebreid naar de kuststrook. Dat betekent dat er dan alleen nog vrachtwagens en zakelijke bestelbusjes mogen rijden die geen uitlaatgassen uitstoten. 

Omdat dit een positief effect heeft op de stikstofneerslag in Natura 2000-gebieden, maakt de gemeente met een derlijke maatregel stikstofruimte vrij. En die is nodig om de bouwambities van Den Haag waar te kunnen maken. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren naar de effecten van de uitbreiding van de milieuzone in de stad.
"Het tegengaan van stikstofduitstoot voor natuurherstel en de bouwopgave is zeer urgent. Het college wil dan ook zo spoedig mogelijk inzicht in de haalbaarheid en de maatschappelijke impact, om rond de zomer de volgende stap te kunnen zetten”, zegt wethouder Arjen Kapteijns (Duurzaamheid).
Een zero-emissiezone is alleen toegankelijk voor bestel- en vrachtauto's zonder uitstoot van CO2 bij de uitlaat, bijvoorbeeld met een elektrische motor. In het centrum gaat Den Haag vanaf 2025 al zo'n zero-emissiegebied invoeren. Nu wordt gekeken hoe een gelijktijdige uitbreiding van zo'n zero-emissiezone in Scheveningen eruit zou zien en of dit haalbaar is. Pas als de haalbaarheid, effecten, handhaving, overgangsregelingen en beleid duidelijk in beeld zijn zal hier een besluit over worden genomen.
Het instellen van een zero-emissiezone voor bestel- en vrachtauto's is mogelijk op basis van landelijke regelgeving vanaf 1 januari 2025. Dit betekent dat nieuwe voertuigen van ondernemers geen CO2 mogen uitstoten. Voor bestaande bestelauto's en vrachtwagens geldt, afhankelijk van de emissieklasse, een overgangsregeling en worden ontheffingen mogelijk gemaakt. Om ondernemers te helpen stelt de overheid een subsidie beschikbaar.
Onderzoek naar de uitbreiding naar de kuststrook van de zero-emissiezone voor stadslogistiek sluit aan bij de reeds in gang gezette ontwikkeling in het centrum. Den Haag weert de meest vervuilende dieselvoertuigen in het centrum en oude brom- en snorfietsen mogen ook niet meer overal rijden. Voor vrachtwagens zijn er gelijksoortige zones. Uitvoering van deze maatregelen is nodig om te komen tot herstel van de natuur in onze Natura 2000-gebieden en de voortgang van de woningbouwopgave, aanleg en onderhoud van (OV) werken en energievoorzieningen mogelijk te maken.