Afbeelding
(privéfoto)

Bundelen

De verhalen over ‘het dorp Loosduinen' gaan wel door, maar dit komt even tussendoor. Als u trouwens nog iets leuks weet over Loosduinen in haar tijd als zelfstandig dorp of ten tijde van de aansluiting; ik houd me aanbevolen. Het idee is om een boekje uit te brengen tijdens de opening van ons eeuwfeest. Voor het vullen van het boekje heb ik al diverse mensen benaderd met een meer of minder Loosduins leven; hetzij het werkzame leven, hetzij het woonleven. Markante zaken via overlevering, of die u zelf hebt meegemaakt; stuur op en de projectgroep maakt een selectie en publiceert eventueel uw verhaal; hoe leuk!
Nu we het hier toch over hebben, heb ik meteen de eerste uitleg van bundelen besproken. Er worden gelukkig nog steeds verhalen verteld, doorgegeven, maar ook vastgelegd. Ons verleden is er niet alleen in de vorm van gebouwen, foto's en geschriften; veel belangrijker zijn de alledaagse overleveringen. We moeten wel snel zijn, omdat mensen ons ontvallen en dan komt altijd de opmerking: 'Ik had nog zoveel willen vragen over…' Jammer dat het niet eerder gevraagd is. Het totale verhaal over die tijd wordt zoveel vollediger, als we meer ooggetuigen hadden bevraagd. Dat willen we zeker voor ons eeuwfeest gaan doen.
Tot zover we nu weten, zijn er mensen, die letterlijk de overdracht hebben meegemaakt. Wel als heel klein kind, maar ze komen wel uit 1921-1922. Hoe geweldig is het om deze mensen nog te vragen over de tijd van toen.
Bundelen wil ik ook op een ander manier onder de aandacht brengen. En dat heeft meer te maken met onze alledaags zaken, die zich afspelen in Loosduinen. Het is erg belangrijk om alert te blijven op wat er in uw buurt gebeurt of staat te gebeuren. Denk aan mogelijke bouwplannen, parkeerzaken, aanpak openbare ruimte of kappen van bomen. Sommige ontwikkelingen zijn logisch en liggen een beetje in de aard van de voortgang, maar andere dingen zijn niet zo logisch. Daarom moeten we blijven opletten en elkaar informeren.
Dit is ook bundelen van krachten en daar hebben we binnen Loosduinen wel voordeel bij gehad. Natuurlijk kun je altijd zelf je gelijk zoeken, maar als je krachten samenvoegt, sta je toch sterker; je vertegenwoordigt meer en daar is men gevoeliger voor.
Denk aan het willen vestigen van een wietshop hier in de buurt. Of een gokhal, waarbij de buurt niet eens geraadpleegd was. Of het zomaar slopen van noodgebouwtje om daarvoor in de plaats een hoge flat neer te zetten. Hetzelfde akkevietje hebben we nu weer met de Bethelkerk. De ‘tegenstander' is hier geen lokale overheid, maar een privé ontwikkelaar, die denkt dat hij 'jan en alleman' aan de kant kan zetten. We hebben elkaar nodig.

Vele kleintjes maken een grote Commissie Loosduinen.