Zaterdag 21 januari is in Den Haag de landelijke viering van het Chinese nieuwjaar.
Zaterdag 21 januari is in Den Haag de landelijke viering van het Chinese nieuwjaar. (Foto: pixabay)

Na twee jaar dansen de leeuwen tijdens Chinees Nieuwjaar weer door Chinatown

De landelijke viering van het Chinese Nieuwjaar wordt op zaterdag 21 januari voor de 19e keer gehouden in het stadhuis van Den Haag. De afgelopen twee jaar ging het feest door de coronacrisis niet door. 

Door de reisbeperkingen vanwege corona en de vele economische perikelen was het ook nu weer lang onzeker of de viering kon plaatsvinden. Uiteindelijk besloten de organisatoren toch om dit internationale evenement door te laten gaan. 

Het jaar van 2023 staat in het teken van 'Het Konijn'. De viering van het Chinees Nieuwjaar is een belangrijk internationaal feest waarbij familie en vrienden samenkomen om het nieuw jaar in te luiden. De festiviteiten vinden zaterdag 21 januari plaats in het stadhuis maar ook in Chinatown, met optochten in de straten en op het Plein en in de binnenstad van Den Haag. Het programma start om 10.30 uur met de leeuwendans en de grote Chinese Nieuwjaar Parade in de binnenstad van Den Haag. In het stadhuis zijn van 11.30 tot 16.00 uur gratis toegankelijke festiviteiten en optredens van Chinese en Nederlandse artiesten. 

Lange traditie

De viering van het Chinees nieuwjaar in Den Haag kent een lange traditie. In 2002 is de gemeente Den Haag met de Chinese gemeenschap, de LFCON en de Chinese ambassade overeengekomen dat de 'Nationale Chinese Nieuwjaarsviering (CNY)' vanaf dat jaar in Den Haag zal worden gehouden. 

Unieke samenwerking

De Chinese nieuwjaarsviering in Den Haag onderscheidt zich van de nieuwjaarsvieringen in de andere grote steden door de omvang, het programma en de unieke samenwerking met de gemeente. Zo helpt de Vereniging Nederland China (VNC) namens de gemeente Den Haag bij de aanvraagprocedures. En ook doen jong en oud, zowel internationaal als nationaal, inclusief de Haagse stadbewoners actief mee aan de viering. Aansluitend op de viering van het Chinees Nieuwjaar is er op zaterdag 21 januari om 13.30 uur in bioscoop Pathé Buitenhof de voorpremière van de film Kung Fu Lion. Deze film is het eerste filmproject dat binnen het Chinees-Europese mediaprogramma van de Europese Unie tot stand is gekomen. Kung Fu Lion is het hartverwarmende verhaal van twee jongens die leren dansen in een Chinese leeuw. Om zich echter als een leeuw te kunnen verplaatsen, moeten ze eerst leren samenwerken. Na de film is er een cocktail- en netwerkparty met de filmsterren, regisseurs en crew en gasten. De film komt 16 februari in de bioscopen.

Het volledige programma staat op www.chineesnieuwjaar-denhaag.nl.