Omgekeerde volgorde

Hoewel niemand precies weet wanneer je komt te overlijden, valt mij op dat echtgenoten zich wel een voorstelling hebben gemaakt van een volgorde. “Ik hoop dat jij eerst gaat”. Waarop de ander zegt: “Dat is goed, lieverd.”

Nu we gemiddeld allemaal ouder worden, is de kans groter dat in die laatste levensfase iemand niet meer ‘compos mentis’ is; niet meer ‘bij zijn verstand’. En als de ander dan als eerste overlijdt, zijn de rapen gaar, om dat maar eens in een gezegde te vatten. Want de persoon die niet meer bij zijn verstand is, kan strikt genomen niet eens de opdracht voor een uitvaart geven.

Uit ervaring weet ik dat veel mensen hun wensen opschrijven in een boekje. Maar waar ligt dat? Zijn de kinderen daarvan op de hoogte? Kortom, wat is nu verstandig? Het is verstandig om dit voor te zijn. Maak een duidelijk testament en zorg ervoor dat als iemand niet meer bij zijn verstand kan, dat een ander dan gemachtigd is namens die ander te handelen. De kans op een omgekeerde volgorde is trouwens 50%.