Ook de stem van de Gorteslootbuurt?

BBB de grootste! Wat vindt u ervan? Het is een proteststem, zeggen ze, maar waarom? En waarom grijpt Nederland elke nieuwkomer aan in de hoop op beterschap? 

De moeilijkste vraag is: waarom trekken de gevestigde partijen zich het niet aan? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat de democratie op zijn gat ligt. Het is een spel van macht en niet meer van presteren. Het is een kwestie van uitsluiten en bij elkaar vegen. 

In Landsmeer hebben vijf landelijke partijen elkaar nodig om met de hakken over de sloot met één zetel de meerderheid te halen. Was dat uw idee toen u met zoveel mensen op Lokaal Landsmeer ging stemmen? De val van het college zat er al vanaf dag één in. Zij wilde helemaal niet met de lokalen samenwerken. 

Voor de vorm werd het opgetuigd en achter de schermen geboycot. Zo werkt dat in de grote mensenwereld. Mensen keren zich af van politiek. 


Neem wat de Gorteslootbuurt overkomt. Zij worden zonder overleg geconfronteerd met noodunits voor zevenenzeventig Oekraïners. Drieduizend euro belastinggeld voor de opvang van Oekraïners, daar kunnen weinig mensen bezwaar tegen hebben. Dat weet onze burgemeester ook. Maar achter de schermen is er de Spreidingswet. Dat betekent dat elke gemeente 'verplicht' wordt om assielzoekers, dak- en thuislozen, statushouders, arbeidsmigranten, psychiatrische patiënten met zware langdurig zorgverleden op te nemen. 

Nu snappen we dat ook wel, maar als je die units in je achtertuin krijgt, piep je wel even anders. Je hebt een zoon van achtentwintig jaar in huis wonen en hij moet totaal tweeëntwintig jaar wachten voordat hij aan de beurt is. Zijn oma woont alleen in een grote poortwoning en die wacht al jaren op een kleine, leuke, betaalbare seniorenwoning. Dan is het niet gek dat je denkt 'na de Oekraïners is het klaar, dan zijn we zelf weer een keer aan de beurt'. Moet de vlag in Landsmeer nu gewoon hangen in verband met BBB of juist toch op zijn kop?


Debby Mulder Damme