Nieuwe Buren

Vervolg voorpagina

Hoeksteen had ontmoet. Ze haalde er twee andere gezinnen bij om nog twee families op te vangen en zo is, in samenwerking met Vluchtelingenhulp Zaanstreek en het NL Plein van de bibliotheek, het project Nieuwe Buren ontstaan. "Ik zag hoe moeilijk het voor nieuwkomers is om hier te integreren en wilde helpen. En daarna zag ik hoe bevoorrecht die drie gezinnen waren dat ze hulp hebben gekregen.”

De organisatie loopt heel soepel. “We hebben nu een werkgroep voor de organisatie en coördinatie en vijftien vrijwilligers die bijvoorbeeld ondersteunen met taal en fietsen repareren. Concrete hulp. Als we weten dat er ergens een nieuwkomer is, zoeken we er een landgenoot bij en gaan we naar de familie toe. We gaan in gesprek en kijken waar behoefte aan is. We zijn onder meer begonnen met het organiseren van gezamenlijke maaltijden zodat de nieuwkomers met elkaar in contact konden komen.”

Uitgebreid

Het project heeft zich uitgebreid. Er vestigden zich gestaag meer nieuwe buren in Landsmeer en waar mogelijk werden ook zij opgevangen. Het resultaat mag er zijn. Tachtig procent van de statushouders weet zich nu te redden en onlangs zijn vijf van hen officieel Nederlander geworden. Het werd een feestelijke overhandiging in het gemeentehuis, waarbij de kinderen een cadeautje kregen. 

'Geslaagd'

"Zij hebben ons niet meer nodig”, stelt Joke. "Wij zijn ook gestopt met de gezamenlijke maaltijden, want het loopt en we hoeven niet meer bij elkaar te komen. Het project is geslaagd.”