Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Voorbereidingen Feestweek Slag op de Zuiderzee in volle gang

Nieuws

MONNICKENDAM - Het is nog moeilijk voor te stellen maar over ruim twee maanden ziet de binnenstad van Monnickendam er heel anders uit. De hoofdstraten zijn dan versierd met onder andere banieren en net als bij de stadsfeesten in 2005 zijn dan ook de stadspoorten weer opgetuigd. Dit allemaal omdat dit jaar in het teken staat van De Slag op de Zuiderzee die precies 450 jaar geleden werd gestreden en die gewonnen werd door de watergeuzen. “De slag was een keerpunt in de strijd die werd geleverd tegen de Spaans bezetter, terecht dus dat we stil staan bij deze historisch belangrijke gebeurtenis”, vertelt voorzitter Gerard Meij.

Het programma krijgt steeds meer vorm

In 1973 is het voor het laatst geweest dat de Slag op de Zuiderzee voor het laatst werd gevierd. Dat was een groot feest waar mening oud-Monnickendammer met weemoed op terugkijkt. De verwachtingen zijn wat dat betreft dan ook hoog gespannen. Meij: “Het zal ongetwijfeld anders worden dan 50 jaar geleden, er is in die tijd veel veranderd, maar de basiselementen – de versiering van de stad, inname van de stad door de watergeuzen en de slag zelf op het water – zijn ook deze keer aanwezig.”

Jan Haring verkiezing

Het programma krijgt steeds meer vorm. Naast de bestorming van de Zuideinderpoort op 6 juli door de geuzen en de Slag tussen de watergeuzen en de Spanjaarden op 15 juli staat de hele week bol van activiteiten. Op woensdag 12 juli is er bijvoorbeeld de verkiezing van de Jan Haring, een sportieve strijd rond de binnenhaven. Bestuurslid Eric Heusinkveld is hier al weken druk mee bezig samen met sportschoolhouder Robert Miedema en jongerenwerker Jerome Enting. “De winnaar van de 7-kamp rond de haven mag zichzelf uitroepen tot Jan Haring, of Janneke Haring natuurlijk want iedereen mag hier aan meedoen”, vertelt Heusinkveld enthousiast. Voor de winnaar is een hoofdrol weggelegd tijdens de slag drie dagen later.

Poortwachters

Met nog twee maanden voorbereiding begint het er voor de organisatie om te spannen. Toch is er alle vertrouwen in dat het goed komt. Meij: “Er zijn verschillende werkgroepen waar al hard wordt gewerkt. De bouwgroep is onlangs gestart met de bouw van de stadspoorten nu ze eindelijk locaties hebben gevonden om te bouwen.” Toch zijn er nog steeds mensen nodig die meehelpen om het feest tot een succes te laten worden, denk aan poortwachters, verkeersregelaars, gastheren en gastvrouwen. Ze kunnen zich opgeven op de website: www.stadopdezuiderzee2023.nl.

Toegangspenning

Om het feest mogelijk te maken is de werkgroep sponsering aan de slag om bedrijven in Waterland te verleiden om sponsor te worden. Eerder heeft de gemeente Waterland een behoorlijk bedrag ter beschikking gesteld. Ook aan de bezoekers van de festiviteiten wordt een bijdrage gevraagd aan de poort. Inwoners van Waterland kunnen vanaf eind mei al een toegangspenning kopen, ter waarde van €3,50. Op vertoon van deze penning heb je gedurende de periode 10 t/m 16 juli vrij toegang tot de binnenstad. Tijdens het Jan Haring Weekend van 7 t/m 9 juli staan de stadspoorten er ook al maar wordt geen “poortgeld” gevraagd.

De viering van de Slag op de Zuiderzee is van 6 t/m 16 juli. Meer informatie vind je op de website: www.slagopdezuiderzee.2023.


Afbeelding