Marc Ajtink: ‘Ieder jaar hebben we een tentoonstelling waarbij we laten zien dat we echt Zaans zijn.’
Marc Ajtink: ‘Ieder jaar hebben we een tentoonstelling waarbij we laten zien dat we echt Zaans zijn.’ (Foto: Sarah Vermoolen)

De Zaanse Connectie

ZAANDAM - Een goed contact doet ertoe! In de vier jaar dat Marc Aijtink rondloopt in de Zaanstreek heeft hij een interessant Zaans netwerk opgebouwd. Toen hij aantrad als directeur van Art Zaanstad gaf hij zichzelf de opdracht om zo snel mogelijk verbindingen te maken. ‘Kunst moet gezien worden, daarom staan er nu ook werken van Zaanse kunstenaars en studenten in de galerie Art Zaanstad op het Hembrugterrein in Zaandam.

‘Kunst moet gezien worden, daarom staan er nu werken van Zaanse kunstenaars en studenten in de galerie' 

Marc Ajtink: ‘Ieder jaar hebben we een tentoonstelling waarbij we laten zien dat we echt Zaans zijn.’ Zo kregen Gé Zaagsma en Peter de Rijcke hier het podium. ‘Dit jaar laten we het werk van zes zeer gevarieerde, goede kunstenaars zien. Ze werken in of komen uit de Zaanstreek. De jongste is 35, de oudste rond de 60. Het ene werk is commerciëler of toegankelijker dan een ander, de diversiteit maakt het mooi. Bij kunst gaat het om kijken. Ook als je iets niet mooi vindt, dan is het interessant om nog even langer te blijven staan om te zien wat het werk met je doet.’

Sabin Kech laat zien wat je met stof kunt doen. ‘Ik ben erg onder de indruk dat ze de Hemcentrale met een ouderwets weefgetouw heeft nagemaakt.

Aron Kroes komt al zo’n tien jaar bij Art Zaanstad. In die tijd is hij enorm gegroeid als kunstenaar. Aron maakt heel spannende abstracte, krachtige portretten, daar zit veel beweging is. Het is bijna ‘Bacon-achtig’.

Fotograaf Merette Uiterwaal van Studio Uiterwaal Kroes en Aron vormen een kunstenaarsduo dat samen bij De Zaanse Connectie exposeert. Merette heeft in de coronatijd verstilde portretten gemaakt van haarzelf en Aron. Aron heeft daar met speelse elementen en veel kleur haardrachten in aangebracht.

Bij Art Zaanstad hebben we weinig grafisch werk. Daarom is het heel leuk dat Ed Oosterhoorn steden en architectuur omzet in belijning.

Peter de Lange maakt surrealistische beelden. In zijn schilderijen zie je vervreemdende elementen. Het kleurgebruik is heel frivool, maar het wordt ook duister door de toegevoegde figuren. Dat maakt zijn werk heel interessant.

Jarik Jongman heeft een fascinatie voor de vergankelijkheid van schoonheid en destructie. Hij maakt grote schilderijen van bijvoorbeeld wachtkamers.’

De werken van deze kunstenaars en van vele scholieren en studenten zijn tot en met 12 februari te zien bij Art Zaanstad.

Lees meer over De Zaanse Connectie op www.dezaanseverhalen.nl.