Voorbeeld van een poëziealbum, in de volksmond vaak verbasterd tot 'poesiealbum'.
Voorbeeld van een poëziealbum, in de volksmond vaak verbasterd tot 'poesiealbum'. (Foto: Stockfoto)

Tentoonstelling Poëzie in Zaanstad

ZAANDAM - De tentoonstelling ‘Poëzie in Zaanstad’ in de publiekshal van het Stadhuis van Zaanstad is deze week van start gegaan, precies in de Poëzieweek 2023. Het thema van de Poëzieweek is vriendschap.

Zeven Zaanse (oud-)stadsdichters hebben ieder een paar gedichten rond dit thema aangeleverd uit hun stadsdichterstijd. Welk gedicht in de vitrine komt, bepalen ze niet zelf, maar dat doet een collega-stadsdichter. Pas bij de opening zien zij welk gedicht er gekozen is. Een vriendschappelijke samenwerking dus tussen de stadsdichters die Zaanstad sinds 2005 heeft gekend. Er zijn veel dichtbundels en alba amicorum ('vriendenboekjes' of poesiealbums) uit de collectie van het Gemeentearchief te zien. Bovendien is er een feesthoek met bruidsliederen, gedichten op wijnflessen en een draailied: gedichten gaan vaak gepaard met bijzondere vormgeving.

Tot slot leent Linda Willemszoon haar project De sleutel tot mijn hart uit waarin liefdesbrieven van 1898 tot het digitale heden gearchiveerd worden. Dit bijzondere object is te bekijken op de studiezaal tijdens de looptijd van de tentoonstelling. 

Openingstijden

De tentoonstelling is te zien tijdens de openingstijden van het Stadhuis tot en met vrijdag 31 maart. Openingstijden: maandag van 08.30 uur tot 17.00 uur, dinsdag van 08.30 uur tot 20.00 uur, woensdag van 08.30 uur tot 17.00 uur, donderdag van 08.30 uur tot 20.00 uur en vrijdag van 08.30 uur tot 17.00 uur.